Za udání 'zelených mužíků' nabízejí prý ukrajinští oligarchové peníze

Ukrajinská vláda ukončila velikonoční příměří a chystá se znovu obnovit policejní a vojenskou operaci proti proruským povstalcům, kteří okupují řadu míst na východě země. Kromě této oficiální akce však zřejmě probíhají i další, z Dněpropetrovské oblasti přicházejí zprávy, že tam mohou lidé za udání neoznačených ozbrojenců získat peníze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina. Maskovaný proruský ozbrojenec ve Slavjansku

Ukrajina. Maskovaný proruský ozbrojenec ve Slavjansku | Zdroj: Reuters

„Daří se organizovat akce, kdy za pomoci zdejších oligarchů jsou zatýkáni neoznačení proruští separatisté, takzvaní zelení mužíci. Obyvatelé Dněpropetrovské oblasti mohou dostat několik stovek dolarů za to, když udají úřadu některého z těchto ozbrojenců a místní policie ho potom zatkne. Už se to podařilo podle zpráv tady z místa asi v osmi případech,“ hlásil dnes po poledni zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Alexander Tolčinský, toho času v Doněcku.

Takzvaní zelení mužíci se v minulosti objevili i na Krymu, kde pomáhali tamním proruským silám ovládnout poloostrov. Ruský prezident Vladimir Putin později přiznal, že se jednalo o ruské vojáky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na východě Ukrajiny přiblížil zpravodaj ČRo Alexander Tolčinský

Kyjev opakovaně obviňuje Rusko, že i na východě Ukrajiny působí jeho vojáci, což ovšem Rusko odmítá.

Sama obnovená operace Kyjeva namířená proti proruským ozbrojencům – respektive ukončené příměří – zatím žádné výrazné výsledky ani střety nepřináší. Alespoň prozatím.

Třeba v Doněcku se podle Tolčinského situace spíše uklidňuje. „Ty proruské skupiny, které okupovaly budovu místního gubernátorství, vyklidily její část po včerejší dohodě, kterou se podařilo zprostředkovat za pomoci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě,“ uvedl zpravodaj ČRo.

I na barikádách byl poměrně klid. Před polednem tam bylo jen několik desítek lidí.

„Jsou to lidé spíše starší generace, kteří nostalgicky vzpomínají na Sovětský svaz. Když se jich zeptáte, proč jim vadí Ukrajina nebo proč by chtěli federalizaci, tak slyšíte dvě verze – buď že se cítí více jako Rusové než jako Ukrajinci, anebo proto, že se jim zdá, že Ukrajina za současné situace nefunguje a skutečně se obávají, že tam vtrhnou ozbrojenci z Pravého sektoru a že bude ruské obyvatelstvo napadeno,“ poznamenal Tolčinský.

Lavrov pohrozil útokem na Ukrajinu v zájmu tamních Rusů

Číst článek

Podle něj se mohou ukrajinské síly v rámci obnovené akce proti ozbrojencům pokusit o zásah, ale zřejmě nebude masivní. I proto, že v místech, která separatisté kontrolují, což je třeba případ Kramatorsku či Slavjansku, nemají prokyjevské síly dostatečnou podporu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Ukrajině a v Pobaltí mluvil komentátor ČRo Milan Slezák

Před radikálním krokem varují Ukrajinu Rusové. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes v televizním rozhovoru uvedl, že pokud budou ohroženy zájmy ruských občanů na Ukrajině, Moskva podnikne odvetnou akci.

Rusko má za hranicemi s Ukrajinou několik desítek tisíc vojáků.

Síly blíže k Ukrajině – a také Pobaltí – na druhé straně soustřeďuje i Severoatlantická aliance. Nad rusko-ukrajinskou hranicí by dnes měl přeletět česko-americký pozorovací let v rámci smlouvy o volném nebi. NATO pak posílá na podporu ochrany baltských států pět lodí-minolovek a do Polska a Pobaltí dorazilo na cvičení i několik set amerických vojáků.

Podle komentátora Českého rozhlasu Milana Slezáka si většina obyvatel pobaltských států americkou přítomnost na svém území přeje, současné manévry jsou však – včetně amerických stíhaček, které jsou v Rumunsku, Polsku či Lotyšsku – spíše jen gesto.

„Ve skutečnosti, kdyby se válčilo, ti vojáci by samozřejmě absolutně neměli šanci proti ruské armádě, která má početní převahu a stále ještě se nestahuje od ukrajinských hranic,“ podotkl Slezák.

Alexander Tolčinský, Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme