Branný závod prověří kondici účastníků, dopředu neví, co je čeká

Nevšední zážitek nabízí v Hradci Králové outdoorový branný závod čtyřčlenných družstev. Pořádají ho studenti místní Univerzity obrany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vystavená vojenská technika byla k vidění u Strašic na Rokycansku v rámci Dne pozemního vojska Bahna 2011.

Vystavená vojenská technika byla k vidění u Strašic na Rokycansku v rámci Dne pozemního vojska Bahna 2011. | Zdroj: ČTK

Originalita závodu spočívá hlavně v jeho zaměření na vojenskou tématiku. Závodníci musí umět pracovat v týmu, orientovat se v terénu a být ve skvělé fyzické i psychické kondici.

Jak vysvětluje Jiří Kotek, student Univerzity obrany a také velitel branného závodu, jedná se o unikátní akci pořádanou přímo studenty Fakulty vojenského zdravotnictví.

„Týmy jsou složeny ze čtyř závodníků, v každém z nich musí být alespoň jedna žena. Běží náročnou trať, na které je čekají překážky a disciplíny, které musí splnit. Jsou buď fyzicky náročné, nebo tam jsou překážky na logické myšlení, na týmovou spolupráci,“ vysvětluje Kotek.

Přehrát

00:00 / 00:00

S pořadatelem branného závodu v Hradci Králové natáčel Ondřej Vaňura

V čem se konkrétně soutěží, neví před startem ani závodníci samotní. Tým naběhá tolik, jak dobře umí číst mapu. Každý dostane na začátku rozstříhanou mapu, kterou musí složit, a potom si zvolí sám trasu.

Závod má i něco společného s někdejšími brannými cvičeními. Celý je laděn do vojenského prostředí a v tomto duchu se nese i doprovodný program. Jeho součástí je ukázka vojenské techniky, výstroje a výzbroje, vojenské sebeobrany a také výcviku psů.

V úspěch hradeckého týmu věří i Jiří Kotek, „Loni se náš tým umístil dobře, takže doufám, že to letos zopakují,“ uzavírá.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme