Muž zadržený při zásahu v Islámské nadaci byl obviněn z šíření rasismu

Po včerejším zásahu v Islámské nadaci v Praze obvinila policie jednoho ze zadržených z šíření rasismu. Pětapadesátiletému Čechovi hrozí až deset let vězení. Policisté předvedli zhruba dvě desítky lidí, v několika případech cizinecká policie zahájila řízení o vyhoštění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásah policistů z ÚOOZ v sídle Islámské nadace v ulici Politických vězňů

Zásah policistů z ÚOOZ v sídle Islámské nadace v ulici Politických vězňů | Zdroj: ČTK

„Zadržený muž je podezřelý, že měl v České republice zajistit překlad a vydání knihy šířící svým obsahem rasismus, antisemitismus, xenofobii a násilí proti takzvaným méněcenným rasám,“ informuje mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

„Náš útvar se nebude k názvu knihy nijak vyjadřovat a nebude ho ani upřesňovat, protože nechceme knize tímto způsobem dělat jakoukoli reklamu,“ dodává.

Inkriminovanou knihou by mohly být Základy tauhídu-islámský koncept Boha. Jeden z muslimů a svědek policejního zásahu ale tvrdí, že je nezávadná.

„Já jsem tu knihu přečetl a tam není nic proti nikomu. Jde v ní jen o jedinečnost Boha. Nevím, co v ní našli. Je to univerzální kniha, která existuje kdekoliv na světě. Je velmi známá,“ říká.

Muslimy policejní zásah velmi pobouřil. „Odvedli ty, kteří neměli doklady, pracují vedle a přišli na modlitbu. Vypadalo to hnusně, chodili se zbraněmi, šlápli na lidi, to není dobrý, co udělali,“ stěžují si.

Podle Pavla Hantáka policisté předvedli dvě desítky lidí, v několika případech cizinecká policie zahájila řízení o vyhoštění. Jeden člověk je podezřelý z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí.

Islámská nadace a islámské centrum v Praze | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Skalický, Veronika Neprašová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme