Čína soudí další dva disidenty. Za boj s korupcí je zřejmě čeká 5 let vězení

Čínská policie rozbila hnutí New Citizens Movement a jeho členy uvěznila. Před soudem v Pekingu teď stojí dva stoupenci této skupiny a čelí obvinění z podílu na nezákonném shromažďování a narušování veřejného pořádku. Za to jim hrozí až několik let vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté střeží prostor před soudem v pekingské čtvrti Chaj - dien, kde včera začal proces s čínským právníkem a aktivistou Ting Ťia-siem

Policisté střeží prostor před soudem v pekingské čtvrti Chaj - dien, kde včera začal proces s čínským právníkem a aktivistou Ting Ťia-siem | Zdroj: Reuters

Členy hnutí New Citizens Movement byli většinou čínští právníci a intelektuálové, kteří chtěli prosadit změny v tamním systému.

Bojovali například proti korupci, znevýhodňování chudých a žádali kvalitní vzdělání pro všechny děti bez rozdílu.

V rámci protikorupční kampaně pak napsali otevřený dopis čínské vládě, ve kterém žádali politiky o zveřejnění jejich příjmů. Právě za to byli pravděpodobně pozatýkáni a někteří už i odsouzeni. V čele hnutí New Citizens Movement stál už loni ke čtyřem letům odsouzený právník Sü Č'-jung.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktivitách čínského sdružení mluvila zpravodajka ČRo v Číně Kateřina Procházková

Včera pak začal proces se dvěma členy tohoto hnutí - Ting Ťia-siem a Li Wejem. Podle soudu se podíleli na nezákonném shromažďování a narušování veřejného pořádku. A mají být proto v následujících dnech odsouzeni. Odhaduje se, že dostanou až 5 let.

Právní zástupce jednoho z nich pak řekl, že proces je zmanipulovaný. Nebyli veřejně vyslyšeni žádní svědci, a výpovědi těch, kterými soud argumentuje, prý nejsou nedůvěryhodné. Do soudní síně v pekingské čtvrti Chaj - dien navíc nebyli vpuštěni zahraniční diplomaté ani novináři.

Současná čínská vláda v čele s prezidentem Si Ťin - pchingem zřejmě není tak pokroková a otevřená novým podnětům, jak se v prvopočátku zdálo. Stíhání disidentů se naopak zvýšilo a zintenzivnilo. Píše se o tom například i na webu Human Rights China.

Policie a tajná policie potlačuje jakékoliv protivládní demonstrace nebo nepovolené aktivity na internetu. Zpřísňují se zákazy vůči všemu opozičnímu a „volnomyšlenkářskému“. Na začátku roku například v celé Číně zakázali vydávání a dovoz knih o předpovědích budoucnosti - populární čínské horoskopy. Stejně tak se ale zpřísnily i postihy vůči novinářům, ať už těm kontrolovaným čínským, ale i zahraničním.

Kateřina Procházková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme