Česko se má do léta zbavit tisíců herních automatů. Provozovatelé přijdou o licenci

Z Česka by mělo do léta zmizet 10 tisíc herních automatů. Ministerstvo financí o nich rozhoduje ve zhruba patnácti stech správních řízeních.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výherní automat

výherní automat | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Odebírání licencí podle náměstka ministra financí Ondřeje Závodského trvalo příliš dlouho, v některých případech až dva roky.

„My jsme učinili nová a nová manažerská opatření k tomu, abychom tento čas zkrátili. A slibuji, že do léta tohoto roku veškerá započatá řízení v této oblasti z povrchu této země zmizí,“ uvedl Závodský.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystaných změnách loterijního zákona mluvil náměstek ministra financí Ondřej Závodský

Poznamenal, že podle současné právní úpravy může obec na svém území zakázat nebo omezit hazard a ministerstvo financí pak ve správním řízení odnímá licenci – provozovatelé se však často brání, aby konec svého podnikání oddálili.

Ministerstvo nyní podle Závodského na tuto agendu vyčlenilo více lidí, aby se s těmito námitkami provozovatelů hazardu vypořádalo co nejrychleji. Během několika měsíců by tak už neměly být na území obce žádné herní přístroje, které si samospráva nepřeje.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) bylo problematické zejména povolování licencí na 10 let. Ty už nově podnikatelé nezískají. „Od 1. března povolujeme jenom na jeden rok," řekl Babiš.

Úpravu internetového sázení čeští provozovatelé vítají

Ministerstvo chystá i další úpravu pravidel pro hry a sázky, přinést je má novela loterijního zákona. Ta by měla umožnit nejen, aby bylo možné hazard na základě rozhodnutí obce odebrat do tří měsíců, ale také třeba legalizaci internetového sázení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Připravovanou úpravu internetového sázení ocenil Marek Herman, výkonný ředitel Asociace provozovatelů kurzových sázek

Licenci by získaly třeba i zahraniční sázkové kanceláře, přes které je dnes možné v Česku sázet. Smyslem je zdanit jejich zisk.

Podle Marka Hermana, výkonného ředitele Asociace provozovatelů kurzových sázek, jde o dobrý krok ministerstva financí. „Dneska probíhá na on-line prostředí až 70 až 80 procent sázek,“ podotkl Herman.

Podle něj čeští provozovatelé sázek nejsou schopni konkurovat nelegální konkurenci ze zahraničí, která má stránky v češtině, ale daně v Česku neplatí.

„Takže ten krok je velmi dobrý. Kdokoli by tady chtěl podnikat, tak musí získat licenci a bude mít podmínky jako my ostatní,“ zdůraznil Herman.

Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme