Egyptský soud vynese rozsudek nad skoro 700 islamisty z řad Muslimského bratrstva

Egyptský soud má dnes rozhodnout o osudu bezmála 700 přívrženců Muslimského bratrstva. Islamisté jsou obviněni z násilností, které loni provázely vojenský převrat v Egyptě. Mezi souzenými je i jeden z bývalých lídrů bratrstva Muhammad Badí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezi souzenými je i jeden z bývalých lídrů bratrstva Muhammad Badí (druhý zprava)

Mezi souzenými je i jeden z bývalých lídrů bratrstva Muhammad Badí (druhý zprava) | Zdroj: Reuters

První hromadný rozsudek nad islamisty egyptský soud vynesl v březnu - 529 přívrženců svrženého prezidenta Muhammada Mursího dostalo trest smrti. Dnes má soud verdikt ještě potvrdit.

Muslimské bratrstvo se po loňském převratu dostalo na seznam teroristických organizací. Tisíce jeho stoupenců čelí obvinění z podněcování násilí a sabotáží během vlny protestů, která se po sesazení Mursího armádou rozšířila po celém Egyptě. Při střetech s bezpečnostními složkami přišly o život stovky lidí.

Po dobu 86 let své existence bylo Muslimské bratrstvo v Egyptě zakázáno, s výjimkou dvou roků po pádu prezidenta Mubaraka v roce 2011. Jeho nástupce Muhammad Mursí ani Muslimské bratrstvo jako takové nedokázali Egypt řídit způsobem přijatelným pro liberální kruhy a kladli velký důraz na islám.

Tea Turková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme