Podle starosty Náchoda město peníze z hazardu potřebuje. Zelení jsou proti

Herny a hazard ochladily vzájemné vztahy mezi starostou Náchoda a šéfem královéhradecké krajské organizace Strany zelených. Ta bude usilovat o vypsání referenda, které má ukázat, jestli hazard ve městě zakázat, nebo ne. A spojit ho chce s podzimními volbami do obecních zastupitelstev. Neshody se objevily po veřejné debatě minulý týden, která se týkala právě hazardu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hazard. Ilustrační foto

Hazard. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos, m_bartosch

„Styčná plocha - a to zaznělo z úst pana starosty několikrát - byla, že finanční přínos městu, který z hazardu plyne, není zas tak podstatný. Město je na tom ekonomicky velmi dobře, investuje částky přes 100 milionů korun do stavebních akcí,“ říká šéf krajské organizace Strany zelených Michal Kudrnáč.

V titulku své tiskové zprávy píše, že se diskutující shodli s vedením radnice, že město peníze z hazardu nepotřebuje. Starosta Jan Birke z ČSSD to ale zásadně odmítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sporu starosty se Stranou zelených o hazard v Náchodě se věnuje Kristýna Štanderová

„To jsme se neshodli a já jsem řekl jasně, že v momentě, kdy jsme přebírali město ve velmi složité ekonomické situaci, tak potřebovalo každou korunu. To znamená, že jsme do rozpočtu potřebovali i peníze z hazardu, které potom přerozdělujeme do kultury a do sportu.“

Michal Kudrnáč oponuje tím, že by město peníze na volnočasové aktivity mohlo najít jinde. „Zhruba 4 až 5 milionů, které plynou z daně, kterou odvádějí herny, není pro městský rozpočet tak zásadní částka, aby město nebylo schopné kulturu nebo sport ufinancovat ze svých zdrojů samo,“ myslí si.

K povolení hazardu prý vedl střet zájmů

Zastupitelé v roce 2012 jednohlasně hazard zakázali. O rok později povolili 8 heren a dvě kasina se 160 herními terminály. To odpůrci hazardu kritizují. Jan Birke poukazuje na zastupitelskou demokracii. V náchodském zastupitelstvu jsou dva zástupci Strany zelených.

„Pokud mají pocit, že dělám některá rozhodnutí špatně, tak pokud budou mít nadpoloviční většinu zastupitelů, tak můžou různé kroky vedení města změnit, v tomto případě starosty nebo rady města,“ upozorňuje.

To strana opakovaně navrhovala a pak platil zákaz hazardu. Podle Michala Kudrnáče ale potom radnice silovým způsobem hazard prosadila.

Starosta Náchoda Jan Birk | Foto: Khalil Baalbaki

„Protože se nepodařilo získat jednoho koaličního zastupitele, tak musel pro vyhlášku nakonec hlasovat i jeden ze zastupitelů opozice, konkrétně pan Maršík, který je ovšem ředitelem Technických služeb. To znamená, že má podřízený vztah k vedení města a myslím si, že v tomto ohledu zkrátka musí poslouchat a že je v dlouhodobém střetu zájmů,“ tvrdí šéf krajské organizace Strany zelených.

S tím starosta Jan Birke ale nesouhlasí. „Interpretace pana kolegy Kudrnáče je úsměvná. Naprosto odmítám, že bych já nebo kdokoli jiný ovlivňoval ředitele Technických služeb, zastupitele za KDU-ČSL, aby hlasoval pro návrh regulace a vrácení některých heren zpátky do vyhlášky.“

Jestli v Náchodě budou herny, nebo ne, možná ukáže chystané referendum. Strana zelených chce potřebný počet podpisů získat do konce června.

Kristýna Štanderová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme