Jednou z velikonočních tradic Lužických Srbů je i slavnostní jízda křížových jezdců

Jízda křížovníků je jednou z nejvyhlášenějších lužickosrbských velikonočních slavností. Stovky jezdců v černých kabátech s cylindrem na hlavě vyrážejí na nádherně zdobených koních zvěstovat zprávu o zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Zároveň prosí o požehnání života a úrody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lužickosrbské vyhánění zimy

Lužickosrbské vyhánění zimy | Foto: Klára Stejskalová

V katolické Horní Lužici tento zvyk přežil všechny režimy, pro místní je událostí roku. V evangelické Dolní Lužici se ho snaží oživit.

Zatímco v Budyšíně bývají koně nádherně nazdobeni mašlemi vpletenými do ohonu, v Lübbenau je pouze vyhřebelcují a namísto sedla jim dají ozdobný bílý přehoz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o tradiční jízdě křížovníků připravila Klára Stejskalová

Michael Oelmann, evangelický farář z kostela v Zerkwitz, předměstí Lübbenau, tu oživil velikonoční jízdy před 16 lety. Svá kázání ale vede už jen v němčině. Na Dolní Lužici se přes veškeré snahy nepodařilo germanizaci západních Slovanů zastavit.

Ke kostelu přijíždí šestnáct jezdců. Většina má na sobě černý frak a na hlavách cylindr. Zatímco hornolužické jízdy jsou výhradně mužskou záležitostí, je tady více než polovina ženského pohlaví.

„Tak se to seběhlo. Na koních tady jezdí většinou dívky. Před lety jsme stanovili, že alespoň nesmí být mladší čtrnácti let, ale dneska tu je stejně jedna mladší. Mužských jezdců se tady moc nenajde,“ vysvětluje farář.

Velikonoční jezdci třikrát objíždí malý evangelický kostelík. Poté převezmou od faráře bílé korouhve s křížem a vyjíždějí do sousedních vesnic.

„Chceme tak říci, že Kristus přichází do každého místa, do každé obce. Je naší povinností všem ukázat, že církev nezůstává uzavřená ve zdech kostela, že vychází ven," dodává.

Velikonoční jízda podle návštěvníků zvýrazňuje sváteční náladu. Ačkoliv jde dnes spíše o turistickou atrakci, zároveň ale stále předává i důležité křesťanské poselství.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme