Výstava v trutnovském muzeu mapuje historii zmizelých krkonošských bud

Muzeum Podkrkonoší v Trutnově vystavuje až do 8. června pohlednice s motivy zaniklých krkonošských bud. Pohledy zachycují nejrůznější podoby vybraných 25 staveb, které v Krkonoších byly a které zničil požár nebo lavina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petrova bouda na archivním snímku z roku 2004

Petrova bouda na archivním snímku z roku 2004 | Zdroj: ČTK

Petrovka, Klínovka, Schlingelova bouda. To jsou jen některé ze zaniklých bud, které výstava na starých pohlednicích představuje.

Názvy jako Klínovka či Výrovka mohou návštěvníky zmást. Chaty tohoto názvu existují i dnes.

„Mnoho z těchto bud bylo přestavěno v posledních dvaceti letech, třeba i na apartmánové domy, které z marketingových důvodů užívají název staré populární boudy. Ale musíme si uvědomit, že s těmi původními boudami to nemá nic společného,“ říká ředitel muzea Vlastimil Málek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výstavě v trutnovském muzeu informovala reportérka Hana Novotná

Boudy z krkonošských hřebenů mizely hlavně kvůli požárům.

„Po druhé světové válce se stal národním správcem na Výrovce jakýsi Jan Duben. Výrovka krátce poté lehla popelem,“ vypráví Málek a pokračuje:

„Jan Duben se jako správce přemístil na Havlovu boudu, která po několika týdnech rovněž vyhořela. Bylo jasné, že se jedná zřejmě o pyromana, údajně byl odsouzen na tři roky.“

Jinou boudu, která byla v létě roku 1901 vybudována v údolí Lomničky, smetla 31. března 1902 mohutná lavina.

Výstava ukazuje 25 nejznámějších zaniklých bud. „Jsou tam jak z české, tak z polské strany Krkonoš,“ dodává Málek. Výstava potrvá do 8. června.

Hana Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme