Z Bakchovy fontány na nádvoří jihomoravského zámku Bučovice opět vytryskne voda

Manýristická fontána ze sedmnáctého století na zámku v Bučovicích chátrala 140 let. Nyní se ale dočkala kompletní rekonstrukce a dnes v ní poprvé od dob baroka poteče voda. Nádvoří zámku Bučovice na Vyškovsku tak získalo novou dominantu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rekonstruovaná fontána na Bučovickém zámku

Rekonstruovaná fontána na Bučovickém zámku | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

„Jedná se o renesanční arkádové nádvoří. Sloupy jsou neuvěřitelně zdobeny ornamenty, motivy se zde neopakují,“ popisuje kastelánka bučovického zámku Jana Burianková.

Uprostřed nádvoří stojí fontána vybudovaná v roce 1637, pravděpodobně podle návrhu italského stavitele Giovanniho Giacoma Tencally. „Předpokládáme, že fontána přestala být funkční v roce 1780, kdy byl odstraněn spodní bazének,“ uvádí kastelánka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na nádvoří Bučovického zámku natáčel redaktor Tomáš Jelen.

Nyní díky rekonstrukci vzácná kašna opět ožívá: „Vrcholová socha je bůh vína Bakchus, který drží měch s vodou. Stojí na mušli a pod tím jsou dračí hlavy, které drží mořské panny. Původně voda tekla z měchu, ale my jsme se rozhodli, že vodu pustíme pouze z mušle těmi maličkými hlavičkami, které jsou pod ní,“ popisuje Jana Buriánková.

Voda podle ní nepoteče celý den, ale bude tam časovač. „Vždy v celou bude fontána spuštěna zhruba na 10 minut a potom bude zase vypnuta.“

Fontána, která byla zabedněná nebo schovaná, se nyní opět stala dominantou nádvoří. Zájemci si tak mohou vyfotografovat nádvoří bez toho, aby mu snímek uprostřed hyzdila technická konstrukce.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme