Polsko by si přálo, aby Spojené státy vyslaly na jeho území i pozemní jednotky

Spojené státy zvažují navýšení počtu svých vojáků ve východní Evropě. Podle polského ministra obrany Tomazse Siemoniaka prý dokonce americká vláda brzy oznámí vyslání pozemních jednotek do Polska. Řekl to americkému deníku Washington Post. Pentagon ale výrok polského ministra nepotvrdil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američtí vojáci v Afghánistánu

Američtí vojáci v Afghánistánu | Foto: Ahmad Jamshid | Zdroj: ČTK

Polsko dlouhodobě usiluje o větší angažovanost amerických sil na polském území. Má zájem o trvalou přítomnost, nejen o dočasné posílení kvůli krizi na Ukrajině.

Ministr Siemoniak údajně naznačil, že už příští týden by mohly obě země představit konkrétnější plán o možném vyslání amerických pozemních sil do Polska. Žádné informace ale tuto možnost zatím nepotvrzují.

Přehrát

00:00 / 00:00

O amerických základnách v Evropě mluvil vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr

Spojené státy Varšavě pouze slíbily, že americké stíhačky F-16, které jsou v Polsku na cvičení, zůstanou v zemi do konce roku. Jejich počet kvůli situaci na Ukrajině stoupl na dvanáct a má se ještě zvýšit.

Polsko také podporuje myšlenku Severoatlantické aliance na vytvoření stálé vojenské základny na polském území.

Podle vojenského a bezpečnostního analytika Lukáše Visingra je prakticky jisté, že se počet amerických vojáků ve východní Evropě zvýší. Otázkou už je prý jen to, kde budou rozmístěni a o jaké jednotky půjde.

Ukrajina prakticky uzavřela hranice s Ruskem. Do země smějí jen ženy a rodiny s dětmi

Číst článek

„Hovoří se o tom už několik týdnů a různé indicie to opravdu velice silně naznačují. Američané se objeví přinejmenším v Polsku, ale možná se to bude týkat i dalších států. Nejlogičtější by asi bylo Pobaltí. Před nějakou dobou se objevily dokonce spekulace o Slovensku,“ vysvětluje.

Přes 60 tisíc vojáků

Američané mají na evropské půdě řadu základen. Jsou ve starých členských státech NATO, zejména v Německu, Velké Británii a Itálii.

„Jsou tady velká americká vojenská letiště, silné pozemní jednotky včetně tanků, přístavy pro americké lodě. Pochopitelně tady nejsou strategické jaderné síly, ale na některých základnách v Evropě mají Američané taktické jaderné zbraně, hlavně taktické letecké bomby,“ přibližuje analytik.

Podle něj v Evropě slouží přibližně 65 tisíc amerických vojáků, jsou ale rozmístěni značně nerovnoměrně. „Zhruba 40 tisíc jich je v Německu, 10 tisíc v Itálii a dalších 10 tisíc ve Velké Británii, takže na všechny ostatní země už připadají daleko menší počty,“ dodává Visingr.

Petr Vavrouška, krw, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme