Hořovický zámek o víkendu ovládli zakletá paní a černokněžník

Hořovickým zámkem se o víkendu prochází černokněžník a zakletá paní. Netradiční prohlídky ocení zejména děti. V zámeckých chodbách a sálech budou totiž plnit nejrůznější úkoly tak, aby zakletou paní vysvobodily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakletá paní a černokněžník ovládnou hořovický zámek

Zakletá paní a černokněžník ovládnou hořovický zámek | Foto: Petr Kološ

„Nejvíc se mi líbil černokněžník, protože si asi před představením nandal kontaktní čočku, vypadalo to, že mu skoro chybělo jedno oko. Měl dlouhé vlasy, pak nám odhalil pleš. Dětí bylo docela dost, odhaduju to tak na třicet,“ říká 10letý Mikuláš.

Zástupce hořovického kastelána Zdeněk Šinágl doplňuje, že scénář prohlídky vychází ze skutečných událostí 18. století.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Hořovicích na zámku natáčel redaktor Petr Kološ

„V té době zámek vlastnil hrabě Evžen z Vrbna. A protože byl ještě nezletilý, tak panství řídila jeho matka, hraběnka Aloisie Kinská. Ta byla svojí povahou přísná k místním poddaným. Právě ona a tehdejší doba byla pro nás inspirací pro vytvoření těchto dětských prohlídek,“ vysvětluje Šinágl.

Autorem scénáře je hořovický kastelán Libor Knížek. „V podstatě je to kombinace jakési pohádkové prohlídky, zároveň je tam i aktivní zapojení dětí a rodičů do samotné prohlídky. Děti vlastně hledají různé indicie a rodiče, pakliže mají malé děti, které ještě neumí vládnout tužkou, jsou v roli písařů. A na konci všechno dobře dopadne,“ dodává Knížek.

Prohlídka trvá necelou tři čtvrtě hodinu. Protože se ale jde jen ve dvou časech - po začátku a před koncem otevírací doby - doporučuje Zdeněk Šinágl rezervaci vstupenek. „Vstupenky je pak nutné si vyzvednout patnáct minut před započetím samotné prohlídky.“

Kdo by nestihl nedělní termín, bude mít šanci zhruba za měsíc. Třetí květnový víkend se totiž barokní státní zámek promění v tiché království. Jde o další téma dětských divadelních prohlídek.

Petr Kološ Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme