Barrosa nahradí v čele EK Němec, Belgičan, Lucemburčan nebo Řek

Novou Evropskou komisi povede po Portugalci Josém Barrosovi nejspíš Němec nebo Němka, Belgičan, Lucemburčan anebo Řek. V nizozemském Maastrichtu se poprvé v televizní debatě střetli nejvážnější kandidáti na nového předsedu Evropské komise. Nakonec však přijeli jen čtyři. Levicový kandidát z Řecka jel raději podpořit uchazeče o místo v Evropském parlamentu do Prahy, než aby diskutoval se svými soky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz | Zdroj: Reuters

„Alexis Tsipras, kandidát Evropské levice, se bohužel odmítl debaty zúčastnit,“ musel sálu zaplněnému studenty maastrichtských škol oznámit moderátor debaty na televizním kanálu Euronews.

Zbylí čtyři kandidáti ovšem jim vyhrazenou hodinu a půl vedenou celou v angličtině hravě vyplnili i bez něj.

Přehrát

00:00 / 00:00

Debatu kandidátů na šéfa EK sledoval redaktor Pavel Novák

„Nebudeme utrácet peníze, které nemáme. Chtěl bych Evropu, ve které budou mít lidé slušné, opravdové zaměstnání,“ prohlásil kandidát Evropské lidové strany, bývalý lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Také pro kandidáta Liberálů, belgického expremiéra GuyeVerhofstadta je prioritou plná zaměstnanost.

Franziska Kellerová, kandidátka Zelených – ovšem oblečená v čistě červeném sáčku – nabízela Evropu demokratičtější a sociálně spravedlivou.

Socialistický kandidát na předsedu Evropské komise Martin Schulz, který dnes předsedá Evropskému parlamentu, chce zase zastavit vykořisťování mládeže najímáním absolventů škol na neplacené stáže.

Kandidáti na sebe neházeli špínu, ani se neuráželi. Odpovídali ve striktně vymezených časových limitech na otázky, které jim kladli moderátoři a posílali diváci. Hodně slibovali a některé sliby byly dokonce reálné.

Třeba slib GuyeVerhofstadta, že polovinu jeho sboru komisařů budou tvořit ženy sice nelze splnit bez součinnosti členských států, které své kandidáty na členy Evropské komise navrhují, ale nereálný není.

Horkou chvilku si prožil socialista Martin Schulz, když řekl, že kdokoli z kandidátů se stane předsedou Komise, bude to ON, kdo bude muset odolávat tlaku členských zemí. Moderátorka ho upozornila, že šéfem Komise může být i ONA. Nato rodilý Němec Martin Schulz v angličtině zazmatkoval a připustil, že šéfem komise mohou být i oni všichni a hned byl důvod k rozhýbání bránic diváků i kandidátů.

Utkají se před kamerami ještě jednou před volbami poslanců Evropského parlamentu, který je bude také vybírat. Možná bude diskuse 15. května ještě zábavnější, než byla ta první.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme