Spořicích státních dluhopisů bude méně. Ministerstvo financí zřejmě sníží i úrok

Ministerstvo financí v květnu zřejmě vydá nové státní spořicí dluhopisy. Jejich počet se ale sníží a prý už nebudou výhodné jako dosud. Zatím naposledy si lidé mohli pořídit dluhopisy koncem loňského roku. Zaplatili za ně přes 21 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spořicí státní dluhopisy (ilustrační foto)

Spořicí státní dluhopisy (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle deníku Dnes ministerstvo financí nastaví zájemcům o tyto cenné papíry maximální limit, kolik si jich smějí v jedné emisi pořídit.

Resort chce prý podpořit původní princip spořicích státních dluhopisů. To znamená, že by měly být investiční příležitostí pro drobné střadatele.

Už dříve byly alternativou k nejrůznějším spořicím a investičním produktům bank. Navíc se ukázalo, že prodej dluhopisů touto cestou je pro malé investory atraktivní, což je dobré i pro stát, který si tak od lidí půjčí více peněz.

Dluhopisy si dříve mohly pořídit nejenom domácnosti, ale i občanská sdružení, nadace a nadační fondy a církve. Stejně tak kraje, města a veřejné vysoké školy. Ministerstvo financí naposledy nabídlo nové dluhopisy i pro tyto skupiny drobných investorů.

Květnová emise bude mít pořadové číslo 6. Ministerstvo financí nabídlo spořicí státní dluhopisy pro občany poprvé na podzim roku 2011, tehdy pod vedením Miroslava Kalouska z TOP 09.

Od loňského roku ale byly výnosy z dluhopisů poprvé zdaněné, a to 15 procenty. Analytici se většinou shodují na tom, že hlavní roli nehraje zdanění, ale výnosnost. Pokud bude atraktivní po střadatele i letos, dá se očekávat velká poptávka.

Simona Bartošová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme