Lůžek v nemocnicích ubývá, nová místa v LDN nevznikají. Situaci má řešit komise

V českých nemocnicích se v rámci úspor ruší akutní lůžka a mají je nahrazovat nová v léčebnách pro dlouhodobě nemocné. Tak alespoň zní plán, který má zvýšit efektivitu lékařské péče v tomto resortu. Zdá se ale, že realita je jiná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

OB kliknina, centrum pro léčbu obezity, polohovací lůžko

OB kliknina, centrum pro léčbu obezity, polohovací lůžko | Foto: Filip Jandourek

Z výroční zprávy Všeobecné zdravotní pojišťovny, na kterou upozornil online deník Aktuálně.cz, vyplývá, že za loňský rok nemocnice zrušily přes 2500 akutních lůžek. V léčebnách jich ale přibyly jen necelé dvě stovky.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) proto zřizuje komisi, která má dohlédnout na systém takzvané optimalizace lůžkové péče. Budou v ní i zástupci krajů, pojišťoven a nemocnic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu se věnovaly Ozvěny dne Radiožurnálu s místopředsedou Asociace českých a moravských nemocnic Petrem Fialou

„Skladba našich lůžek se ani zdaleka neblíží relativně optimální skladbě, která je ve vyspělé Evropě, protože máme asi třikrát víc fakultních lůžek a máme asi dvakrát méně následných lůžek,“ upozornil ve vysílání Radiožurnálu místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Petr Fiala.

Nevyvážená skladba lůžek podle něj vede k tomu, že vznikají zbytečné náklady a peněz se potom nedostává jinde. „Dlouhodobá lůžka jsou hluboce podfinancovaná a nejsou hrazeny ani nutné náklady, takže v eldéenkách, aby vůbec nějakým způsobem přežily, to vypadá, jak to tam vypadá,“ podotkl Fiala.

Asociace chystá vlastní plán, jak tuto situaci řešit. „Připravujeme materiál, který by měl tyto disproporce narovnat, a určitě ho předložíme ministerstvu a pojišťovnám. Já si myslím, že by to mohlo být do podzimu hotové,“ doplnil Fiala s tím, že pokud budou s návrhem souhlasit pojišťovny a ministerstvo, mohla by nová opatření platit už od příštího roku.

Martin Hromádka, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme