Britští konzervativci se před evropskými volbami bojí vzestupu euroskeptické strany UKIP

Nejsilnější formací by se v Británii mohla při volbách do Evropského parlamentu stát Strana pro nezávislost Spojeného království. Úspěch euroskeptické strany vedené Nigelem Faragem by podle odborníků mohl mít dalekosáhlé následky pro rozložení sil na ostrovní politické scéně. Trvalého odlivu hlasů ve prospěch strany kritizující hlavně přistěhovalectví se bojí hlavně vládní konzervativci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda euroskeptické Strany pro nezávislost Spojeného království Nigel Farage (vlevo) se na rozhlasové stanici LBC utkal v debatě s vicepremiérem a předsedou liberálních demokratů Nickem Cleggem

Předseda euroskeptické Strany pro nezávislost Spojeného království Nigel Farage (vlevo) se na rozhlasové stanici LBC utkal v debatě s vicepremiérem a předsedou liberálních demokratů Nickem Cleggem | Zdroj: Reuters

Nigel Farage se ve dvou předvolebních živě přenášených debatách s vicepremiérem Nickem Cleggem projevoval jako charismatický řečník bez politické odpovědnosti, který nezná tematická tabu. A v obou debatách předseda UKIPu Farage jasně zvítězil.

„Existují části Británie, kde se UKIP stal stranou protestních hlasů lidí, kteří v minulosti v parlamentních volbách volili hlavně labouristy. Jsou to voliči, kteří by před deseti, dvaceti lety ve volbách do Evropského parlamentu podpořili na znamení nesouhlasu liberální demokraty,“ uvádí prezident institutu YouGov, respektovaný politolog Peter Kellner.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šance Nigela Farage a jeho strany v nadcházejících evropských volbách zhodnotil londýnský zpravodaj Jiří Hošek

„Skupina, kterou Farage oslovil nejvíc, jsou ale voliči Konzervativců z nižší střední a dělnické třídy,“ dodává.

Strana pro nezávislost Spojeného království dostává v posledních měsících mnohem víc prostoru ve sdělovacích prostředcích.

UKIPu vyletěly preference hlavně díky soustavné kritice imigrační politiky vlády. Farage se vytrvale stavěl hlavně proti otevření pracovního trhu pro občany Bulharska a Rumunska, byť Cameronův kabinet neměl na výběr.

„Podle mě je to nezodpovědné a stupidní, že Británie takhle riskuje. Jistě, někteří lidé říkají, že Rumunů a Bulharů třeba tolik nepřijede. Ale s vědomím, že v téhle zemi máme milion mladých lidí bez patřičného vzdělání a dovedností, proč podstupovat takové riziko,“ nesouhlasí Farage.

Lídr UKIPu na bilboardech k tomuto tématu postavil předvolební kampaň. Podle Farage jsou nadcházející volby do Evropského parlamentu nejdůležitějšími v britské historii.

Vše o volbách do Evropského parlamentu najdete zde

Číst článek

„Mým cílem je vyhrát evropské volby a způsobit tak zemětřesení v britské politice. Dopady, které takový výsledek může mít, jsou mnohem větší než kdykoli předtím,“ myslí si Nigel Farage.

Předjímá třeba další oslabení pozice premiéra Camerona uvnitř jeho mateřské Konzervativní strany.

Od posledních voleb do Evropského parlamentu UKIP opustilo pět poslanců, kteří buď odešli dobrovolně, nebo se dopustili vážného prohřešku.

„Zvolit europoslance z UKIPu je docela nebezpečná věc. Málokdy totiž dokončí pětileté funkční období a beztak se v Evropském parlamentu moc neobjevují,“ připomíná vlivný poslanec za Konzervativní stranu Greg Hands.

Hands hrozbu UKIPu bagatelizuje a připomíná, že strana nikdy neměla v Dolní sněmovně jedno jediné křeslo.

Poslanec britské Konzervativní strany Greg Hands studoval češtinu na univerzitě v Cambridge a o dění v Česku se živě zajímá | Foto: Jiří Hošek

„Myslím, že volební mapu Spojeného království v letošním roce nikdo přepisovat nebude. Silně pochybuji o tom, že UKIP získá příští rok v parlamentních volbách jeden jediný mandát," uvádí.

Nemyslí si, že by UKIP zanechal trvalý dojem, i kdyby Farage se svou stranou volby vyhrál. To ale Peter Kellner zpochybňuje. Upozorňuje hlavně na důsledky pro ty volební okrsky, kde při většinovém systému labouristy a konzervativce dělí třeba jen stovky hlasů.

„Nejpravděpodobnější je, že samotný UKIP nezíská příští rok v parlamentních volbách jediný mandát. Dva mandáty by pro mě byly obrovským překvapením. Samozřejmě by to pro parlamentní aritmetiku nic neznamenalo, ale i jedno křeslo, jedna noha ve dveřích, by mohla mít nepoměrně velký dopad na dlouhodobou perspektivu UKIPu,“ domnívá se Kellner.

Ať už se za rok stane cokoli, nadcházející eurohlasování nejspíš potvrdí Stranu pro nezávislost Spojeného království coby relevantní politický subjekt a nikoli obskurní formaci na samém okraji stranického spektra.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme