Čtvrtletní zisk Microsoftu klesl, přesto je vyšší, než čekali experti i samotná firma

Největší softwarová společnost na světě Microsoft měla v prvním čtvrtletí o více než 6 procent nižší zisk. Firma vydělala přes 5,5 miliardy dolarů. Výsledek je ale přesto lepší, než čekali odborníci. Překonal dokonce očekávání samotné společnosti. O Microsoftu se v poslední době mluvilo hlavně v souvislosti s ukončením podpory pro operační systém XP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Microsoft

Microsoft | Foto: Marián Vojtek

Microsoftu se zřejmě vyplatilo to, že se více zaměřil na takzvaný cloud computing. Tedy poskytování služeb nebo programů, které jsou uložené na internetových serverech.

O aplikace tohoto typu měly větší zájem hlavně firmy, a díky tomu prodeje jedné z nich od Microsoftu vzrostly meziročně o 150 procent. Podobné produkty nabízejí i konkurenti Apple nebo Google.

Na druhé straně se na meziročně nižším zisku Microsoftu podepsal pokles prodejů osobních počítačů ve světě.

Výsledek ovlivnil i konec podpory XP

Částečně se do výsledků promítlo také to, že firma ukončila podporu svého operačního systému XP.

Spotřebitelé měli podle analytiků od začátku roku zájem o novější verze Windows, protože zmiňovaný systém XP přestala firma po celém světě podporovat 8. dubna.

Microsoftu to vlastně pomohlo k růstu tržeb, a to je podle odborníků také jeden z důvodů, proč přestal tento operační systém aktualizovat.

Na trhu se ale prodávají i softwary od konkurenčního Applu. Ten ale vydělává hlavně na prodejích telefonů a tabletů. Mezi další operační systémy patří například Linux.

Také v Česku podíl XP klesá. Podle serveru Rankings.cz je ale přesto používá přes 20 procent počítačů. Microsoft na ukončení jeho podpory vydělal i na českém trhu.

Prodej novějších verzí systémů vzrostl podle ČTK během několika posledních týdnů až na trojnásobek.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme