Ukrajinská tajná služba tvrdí, že zadržení pozorovatelů OBSE zosnovalo Rusko

Zadržení kontrolorů OBSE ve Slavjansku podle ukrajinské tajné služby SBU zosnovala ruská vojenská rozvědka GRU, vyplývá to podle ní z telefonních odposlechů. Zároveň pokračují jednání o propuštění vojenských pozorovatelů, která vede Německo. Švéda, který byl mezi zadržovanými, už separatisté kvůli jeho zdravotnímu stavu propustili. Další rukojmí jsou z Česka, Dánska a Polska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruští separatisté pustili na svobodu švédského člena mise OBSE zadržovaného s dalšími členy mise ve Slavjansku

Proruští separatisté pustili na svobodu švédského člena mise OBSE zadržovaného s dalšími členy mise ve Slavjansku | Zdroj: Reuters

Zadržení pozorovatelů OBSE údajně řídil agent GRU Igor Bezler. Skupinu, ve které je i jeden český důstojník, drží separatisté ve Slavjansku. O jejím propuštění vyjednává Německo jak s ukrajinskou stranou, tak i s Ruskem.

Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier už o tom dnes po telefonu mluvil se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vojenských pozorovatelských misí OBSE mluvil plukovník Petr Joch z odboru pro kontrolu zbrojení ministerstva obrany

Ministr obrany Martin Stropnický jednal o pokračujících vyjednáváních s proruskými separatisty s německou ministryní obrany Ursulou von der Leyenovou.

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek Radiožurnálu řekl, že Česko nebude ustupovat vydírání a i nadále bude své lidi do mezinárodních misí posílat.

„Jsou tady podepsané mezinárodní dokumenty, Vídeňský dokument, smlouva o otevřeném nebi a podobné. Podle nich je možné dělat pozorovací cesty a nic jiného náš člověk nedělal,“ vysvětlil Pejšek.

„Pevně věříme, že to, co se teď děje ve Slavjansku, je exces, který už se nebude opakovat,“ dodal mluvčí. Podle podplukovníka Petra Jocha z odboru pro kontrolu zbrojení ministerstva obrany jsou podobné pozorovatelské mise zaměřené na armádu, co dělá a kde jsou rozmístěné její jednotky.

Kramatorsk, Ukrajina | Foto: Martin Dorazín

Neznámí útočníci postřelili starostu Charkova. Bojuje v nemocnici o život

Číst článek

„Smlouva stanovuje každému státu kvótu inspekcí, které musí přijmout,“ vysvětlil Joch. Například Česko tak musí přijmout čtyři inspekční cesty za rok.

Bezpečnost pozorovatelů zajišťuje hostitelská země. „Pracují beze zbraní a mají diplomatickou imunitu. Někde je doprovází vojenská policie, někde civilní, někde příslušníci speciálních jednotek. Záleží na zvyklostech jednotlivých zemí,“ dodal Joch.

Vídeňský dokument je systém opatření pro posílení důvěry a bezpečnosti. Zahrnuje výměnu vojenských informací, dokumenty o obranném plánování, návštěvy vojenských základen a ukázky nových zbraňových systémů. Jeho počátky spadají do roku 1975, kdy byla Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě v Helsinkách. Od té doby byl několikrát doplněn a novelizován.
Zdroj: MZV ČR

Na podobné mise může z Česka jet 50 lidí zapsaných na speciálním seznamu. Z něj se pak vybírají pozorovatelé a hostitelské země musí všechna jména schválit.

Českého podplukovníka spolu s dalšími pozorovateli zadrželi proruští ozbrojenci ve Slavjansku minulý pátek. Rukojmí jsou vojenští pozorovatelé ze zvláštního týmu pro kontrolu odzbrojení podle Vídeňského dokumentu z roku 2011.

Skupinu tvoří tři němečtí vojáci, německý překladatel a vojenští zástupci z Česka, Polska, Švédska a Dánska. Právě Německo celému mezinárodnímu týmu velelo.

Ozbrojenci zajali také pět ukrajinských vojáků, kteří mezinárodní tým doprovázeli, a jejich řidiče.

EU a USA mají oznámit uvalení sankcí na další vysoké ruské představitele

Číst článek

Šéf separatistů ve východoukrajinském Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov tvrdí, že budou případně vyměněni za skupinu osob drženou úřady věrnými ukrajinské vládě v Kyjevě. Podle německého kontrolora OBSE, plukovníka Alexe Schneidera, s nimi únosci zacházejí slušně.

Smlouva o otevřeném nebi "Open Skies" byla podepsaná 24. března 1992 v Helsinkách. Zapojeno je 34 států. Pozorovací lety se provádějí podle přesně daných pravidel. Úmysl vykonat pozorovací let oznamuje země, která jej chce uskutečnit, diplomatickou nótou nejpozději 72 hodin předem. O úmyslu uskutečnit let jsou informováni všichni účastníci smlouvy.
Zdroj: MV ČR

Německé ministerstvo zahraničí zřídilo ve východoukrajinském Doněcku krizový štáb, který se snaží přinutit povstalce k propuštění pozorovatelů diplomatickou cestou.

Podle českého velvyslance v Kyjevě vyjednávání zatím komplikuje nepřehledná situace na východě Ukrajiny a důvěryhodnost kontaktů, které tam centrální vláda má.

Ministr obrany Martin Stropnický pak odmítl, že by zadržení pozorovatelé byli válečnými zajatci, jak tvrdí tamní domobrana.

„Oni nejsou součástí konfliktu, byli neozbrojení, byli tam na expertní úrovni. Nejsou to žádní špioni nebo vojáci – tím myslím aktivní vojáci v akci.“

„Čili se ně vůbec nedá pohlížet jako na nějaké válečné zajatce. Je to spíš vydírání ze strany té domobrany,“ poznamenal Stropnický.

K případu unesených pozorovatelů se vyjádřilo i Rusko. Prý podnikne všechny možné kroky, aby se je podařilo osvobodit.

Krize na Ukrajině - z bojů o Slavjansk na východě Ukrajiny hlášeno až pět mrtvých - mapa | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme