Chyby v hospodaření kulturního centra v Bílině budou stát jeho ředitele místo

Chyby ve výši zhruba 400 tisíc korun našla kontrola v loňském hospodaření kulturního centra Kaskáda v Bílině. Zastupitelé města proto ve čtvrtek nařídili radním, aby odvolali ředitele Martina Bergera. Ten je ve funkci od loňského března a pochybení odmítá. Někteří zastupitelé mu vyčítali i to, že nesrovnalosti z doby před jeho příchodem nezačal řešit co nejdříve, ale až teď.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílina na Teplicku

Bílina na Teplicku | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

„Neexistovaly faktury, objednávky k fakturám. Bylo vytýkáno, že odcházely finance na plynárny nestandardní cestou, to znamená vybírání z bankomatu a údajně následné placení,“ vypočítává chyby předseda kontrolního výboru a zastupitel Aleš Tallowitz z KSČM.

Například stánek na Kyselce loni skončil se ztrátou 26 tisíc. V předchozích dvou letech ale ročně vydělával zhruba 350 tisíc korun. Chyběly tam faktury, neexistovala evidence skladu a podobně.

„To jsou věci, které byly i v minulosti. Takže mně je vytýkáno, že jsem neopravil to, co na Kaskádě bylo špatně, ze dne na den. Takže teď je už podepsaná směrnice, kde je řádně stanoven provoz kiosku, stejně tak, jako je řádně stanoven provoz služebního vozidla,“ hájí se Martin Berger.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chyby v hospodaření kulturního centra v Bílině budou stát jeho ředitele místo. Podrobnosti zjišťovala Gabriela Hauptvogelová

Dále musel třeba vrátit necelých osm tisíc za to, že v době dovolené čerpal benzin do služebního auta. Navýšení nákladů na reprezentaci oproti předchozím letům o více než 140 procent ředitel vysvětlil takto.

„Kaskáda dlužila, kam se koukla, umělci odmítali zde vystupovat, tak jsem byl nucen udělat reklamní kampaň a jezdit za těmi umělci osobně do Prahy. Už jsem nemohl, jako třeba minulé vedení, zvednout telefon a pozvat si umělce.“

Reakci na poslední kontrolu doručil Berger radnici dva dny po stanoveném termínu. Je vypracovaná právní kanceláří města a uvádí tam i nápravná opatření.

To, aby radní Martina Bergera odvolali, navrhl zastupitel Petr Rosenkranz z TOP 09.

„Závěry v této kontrole jednoznačně ukazují, že ředitel je nekompetentní, že manažersky nezvládl řízení Kaskády. Na jaře 2013 proběhla předešlá veřejnosprávní kontrola, která uložila provést různá nápravná opatření, a ta měl provést pan Berger. On ani jedno z nich neprovedl, on na ty nálezy z minulé kontroly vůbec nereagoval,“ tvrdí Rosenkranz.

Hospodaření Kaskády prověřuje i policie

Místostarosta Zdeněk Rendl z bílinských sociální demokracie do určité míry ředitele Bergera obhajoval s tím, že jde hlavně o chyby předchozího vedení Kaskády. Pro jeho odvolání nehlasoval.

„V této chvíli jsme ve fázi, že je nám na některé dotazy ještě odpovídáno, a možná že bychom došli ke stejnému rozhodnutí. Tady se jedná o klasický stav, který je tak 50 na 50. Jsou věci, které podstatně zlepšil, a jsou věci, které nezlepšil,“ říká Rendl.

Hospodaření kulturního centra Kaskáda prověřuje i policie. Jeho ředitele Martina Bergera mají radní odvolat co nejdříve. Nejbližší plánované jednání bude 14. května.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme