Výroba aut v Česku ožívá, za první tři měsíce vzrostla oproti loňsku o 13 procent

Výroba osobních aut v Česku se v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšila meziročně o 13,4 procenta. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu. Jedná se prý o první náznak oživení na evropských trzích, který se projevil i v tuzemských podmínkách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní linka Škoda Yeti

Výrobní linka Škoda Yeti | Foto: Škoda Auto

„Když vidíme, co se děje v Evropě a také v jiných zemích, tak je jasné, že po sedmi osmi letech, kdy se trh propadal, se musí začít zvedat,“ říká Ivan Hodač z Evropského sdružení automobilového průmyslu.

Celkem se v Česku za první tři měsíce roku vyrobilo 324.082 vozů. Mladoboleslavská Škoda Auto jich vyprodukovala o čtvrtinu aut víc než v loňském srovnatelném období.

Přehrát

00:00 / 00:00

Údaje o vývoji automobilové výroby okomentoval na Radiožurnálu Ivan Hodač z Evropského sdružení automobilového průmyslu

Rostla i produkce v Hyundai Nošovice, a to o 3,4 procenta. Naopak v kolínské TPCA zaznamenali kvůli náběhu výroby nových modelů pokles o 6,6 procenta.

Pozitivní trend prvních letošních měsíců by se podle Ivana Hodače měl udržet po delší časové období. Spolu s celkovým oživením ekonomiky poroste i chuť spotřebitelů utrácet.

„Není to určitě bublina, není to pár měsíců a doufám, že to také není jeden rok. Sedm let lidé prakticky nekupovali nová auta, takže trh už není saturovaný. Opravdu to není tak, že lidi nebudou kupovat nová auta. Je to trend, který podle mého názoru bude pokračovat,“ míní Hodač.

Veronika Sedláčková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme