V noci padaly teplotní rekordy, na Kvildě bylo skoro -15 stupňů Celsia

Noc na Zelený čtvrtek byla chladná. Teploty ráno klesly na patnácti místech pod nulu. Nízkými teplotami je známá Kvilda na Šumavě, tam na stanici Kvilda-Perla naměřili minus 14,7 stupně Celsia.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mrazová kotlina pod Kvildou

Mrazová kotlina pod Kvildou | Foto: Ľubomír Smatana

Nízké teploty však byly nejen na Šumavě. Teplotní rekordy pokořili i jinde. Například v Českém Krumlově bylo -4,6 stupně. To je o jeden a půl stupně chladněji, než byl dosavadní rekord.

Nejchladněji za celou dobu, co se tam měří teplota, bylo i ve Vráži u Písku nebo Strakonicích či v Klatovech. V Žatci padl velmi starý rekord z roku 1929 a také na pražské Ruzyni bylo chladno, a to -3,6 stupně. Dosavadní rekord z roku 1977 činil o jeden stupeň Celsia méně. Rekordy z roku 1977 pokořili i v Ústí nad Labem-Vaňově nebo v Deštném v Orlických horách.

Příčinou dubnového mrazu je tlaková níže, která k nám přichází od severozápadu z Dánska a Německa.

Podobný mráz už by přijít neměl

„Přepokládáme, že v průměru už takové nízké teploty jako dnes ráno nebudou, protože k nám bude od severozápadu postupovat tlaková níže, která zasáhne zejména Čechy. V důsledku toho bude více oblačnosti, která bude zadržovat radiační ochlazování,“ říká meteorolog Stanislav Racko.

„To znamená, že teploty v Čechách už nebudou tak klesat. Na Moravě a ve Slezsku ještě očekáváme mráz, většinou by to mělo být do minus dvou stupňů Celsia. V Čechách budou nejnižší noční teploty kolem nuly až plus tří stupňů,“ dodává.

Mrazivé rekordy by tak mohly padat i zítra.

Martin Karlík, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme