Olomoucká Veteran arena má největší sbírku automobilů Wikov na světě

V dubnu se znovu otevřela olomoucká Veteran arena. V muzeu je k vidění 150 historických automobilů, mezi nimi i největší sbírka regionální značky Wikov.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veteran arena představuje největší sbírku automobilů Wikov

Veteran arena představuje největší sbírku automobilů Wikov | Foto: Veteran arena

Obměnili jsme stálou výstavu historických automobilů a motocyklů. Přibylo zde hodně Wikovů, takže v současné dobé tu od automobilky Wikov máme 11 vozů, včetně toho největšího a nejvzácnějšího Wikov 70,“ těší provozovatele Veteran areny Lubomíra Pešáka.

Výstavní prostory jsou nyní úplně naplněné. „Některé vozy budeme muset vrátit majitelům, protože muzeum je malé a víc se nám jich sem ani nevejde,“ říká provozovatel muzea veteránů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Muzeum veteránů navštívila redaktorka ČRO Radka Kvasničková

V muzeu se nachází velká část ze třiceti automobilů Wikov, které se dodnes dochovaly v provozuschopném stavu.

„Jsme jediným muzeem na světě, které se Wikovům věnuje. Wikov je automobilka patřící do zdejšího regionu, je z Prostějova. Dochovalo se do třiceti vozů a jsou velmi vzácné“ připomíná správce automobilku, která vyráběla vozy do roku 1940.

Veteran arena ale nevystavuje pouze auta. „Z předchozích let zůstává výstava telefonů. Je tu zhruba 400 přístrojů z minulého století, které doplňuje výstava rádií a gramofonů. Prolíná se zde automobilová, rádiová a telefonní historie,“ zve návštěvníky Lubomír Pešák.

Radoslava Kvasničková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme