Internetové seznamky zneužívají podvodníci, varují liberečtí policisté

Lidé čím dál víc hledají své partnery na internetových seznamkách. Vybírají z mnoha nabídek, fotografií, dopisují si pak pomocí e-mailů, telefonují si, někteří se také sejdou a může se i stát, že se vezmou. Tento způsob seznamování ale není bez rizika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dívka u počítače (ilustrační foto)

Dívka u počítače (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Kamarádka byla na internetu na seznamce a přišel jí tento e-mail: Ahoj drahá, jmenuji se Martin, jsem vdovec,“ cituje paní Božena první řady z e-mailů, které dostala její kamarádka.

Dala si profil na mezinárodní seznamku, Martin z Kalifornie jí přišel sympatický. Psala si s ním dva měsíce a domluvili se spolu, že se sejdou v Praze. Když se datum příletu údajného Američana blížilo, přišel e-mail plný nářků a proseb.

„Jsem v hrozné situaci, nebudu mít asi ani peníze na cestu k tobě. Někdo se mi totiž vloupal do hotelového pokoje,“ psal. Následovala žádost o zaslání peněz na bankovní účet.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možná rizika internetových seznamek se zajímala reportérka Ivana Bernáthová

Obě kamarádky zjistily, že se jednalo o účet v bance v daleké Malajsii. Pochopily, že jde o podvod. Jak se pak na internetu dočetly, některé ženy i muži peníze opravdu poslali a nepřišlo jim pak ani poděkování.

Podle liberecké policistky Jany Světlé by lidé, kteří se chtějí seznámit na internetu, měli být velmi obezřetní a počítat i s tím, že někdo může mít na seznamce falešný profil a tím pádem i podvodné úmysly.

„Samozřejmě musíte dávat pozor hlavně na své osobní údaje. Nesdělujte hned, kde bydlíte, nedávejte telefonní číslo, protože nevíte, s kým se bavíte a kdo se skrývá za tím profilem,“ doporučuje.

K podvodu stačí i esemesky

Pokud podvodníci znají vaše telefonní číslo, mohou peníze získat i pomocí SMS, prostřednictvím které požádají o zaslání kódu. Když ho pošlete, uhradíte například kredit mobilního telefonu nebo hru na internetových sázkách. Na tuto SMS by tedy nikdo neměl odpovídat.

I když si však ověříte, že člověk, který se s vámi chce seznámit na internetu, skutečně existuje, mohl by vám vyhovovat a domluvíte se na prvním setkání, měli byste se rozhodně setkat jen na veřejném místě.

„Když se potkáte, zeptejte se na nějakou maličkost, o které jste si psali, abyste si byla jistá, že to je ten člověk, s kterým jste si psala. A samozřejmě nejdůležitější je – pokud vám z nějakého důvodu konverzace nevyhovuje, okamžitě ji ukončete,“ radí Jana Světlá.

Na libereckou policii se v poslední době nikdo v souvislosti s podvody na internetových seznamkách neobrátil. Může to být i proto, že se lidé za to, že dobrovolně někomu poslali peníze, styděli. Liberecké státní zastupitelství teď podle státního zástupce Ivana Bernátka řeší jen případy podvodů při nakupování na internetu.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme