Tragédie z Hillsborough odstartovala zvýšení bezpečnosti na fotbalových stadionech

Přesně čtvrtstoletí uplynulo od nejtragičtější události ve sportovní historii. 15. dubna 1989 zahynulo na stadionu Hillsborough v anglickém Sheffieldu 96 fanoušků fotbalového Liverpoolu. Víc jich v souvislosti se žádnou sportovní událostí nikdy nezemřelo. Tragédie ovlivnila fotbal v řadě zemí včetně Československa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Liverpoolu připravili choreo na počest obětí tragédie ze stadionu Hillsborough

Fanoušci Liverpoolu připravili choreo na počest obětí tragédie ze stadionu Hillsborough | Zdroj: Reuters

Těsně před začátkem utkání došlo ke krizové situaci před stadionem, kde se čtyři tisíce liverpoolských fanoušků začalo nebezpečně tísnit u jedné z bran.

Přítomní policisté v obavě před nezvládnutelnou situací nechali bránu otevřít a fanoušky bez vstupenky vpustili na jednu z tribun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na tragédii z Hillsborough vzpomínal tehdejší sekretář fotbalového svazu Rudolf Baťa

„Dav vtrhnul na tribunu s nečekanou rychlostí a vytvořil vlnu lidských těl, která doslova rozdrtila diváky stojící poblíž ocelové bariéry obklopující hrací plochu,“ informoval o neštěstí během semifinále Anglického poháru mezi Liverpoolem a Nottinghamem londýnský zpravodaj Československého rozhlasu Zdeněk Vilímek.

„Ještě neskončil zápas a už tam bylo devadesát mrtvol. To byl šok nejen pro fotbalové fanoušky, ale pro všechny,“ vybavuje si Rudolf Baťa, který byl tehdy sekretářem fotbalového svazu.

„Šlo o varovný signál, aby se začalo něco dělat s bezpečností na stadionu. Prvním opatřením bylo odloučení fanoušků na opačné strany stadionu. Dnes jsou za brankami, oddělují je ploty. Něco podobného v menším měřítku tam vlastně vzniklo,“ dodal dnes 86letý mezinárodní sekretář Sparty.

Rodiny fanoušků z Hillsborough 25 let čekají na spravedlnost

Číst článek

Další opatření navržená tzv. Taylorovou zprávou se začala v Československu, respektive Česku zavádět později. Ze stadionů postupně mizela místa na stání nebo ploty oddělující hlediště od hřiště.

Situace před čtvrtstoletím je s tou současnou skoro neporovnatelná. Přesto podle Bati není vyloučené, že by na českých stadionech mohl někdo násilně zemřít.

„Do lidí člověk nevidí. V Ostravě jsme viděli, co všechno se může stát. Říct, že je to vyloučené, bych se neodvážil,“ říká na pozadí výročí hillsboroughské katastrofy Baťa.

Jan Suchan, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme