Terry Fox bojoval proti rakovině během, mladá Američanka zase přeplavala La Manche

Když britští lékaři před dvěma lety řekli tehdy sedmnáctiletému Stephenu Suttonovi, že jeho rakovina je neléčitelná, rozhodl se vybrat 10 tisíc liber na boj proti nemoci. V úterý zveřejnil na Twitteru, že už se jeho život blíží ke konci. Na účtu se mu sešlo přes milion a půl liber. Příběhů o statečných mladých lidech s rakovinou je ale víc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liga proti rakovině, den proti rakovině, kytička

Liga proti rakovině, den proti rakovině, kytička | Foto: Filip Jandourek

O něco podobného, jen v menším měřítku, se pokusila Eleanor Oldroydová. Je jí šestnáct a už rok se léčí se zhoubným sarkomem.

Rozhodla se upořádat malý večírek. Na programu bylo hraní jedné britské dětské hry, po anglicku čaj a sušenky a také trochu polévky. Přišlo skoro 200 lidí a na boj proti rakovině za jediný večer vybrala 1500 liber.

Allison DeFrancesco se ze své rakoviny mízních uzlin už vyléčila. „Chtěla jsem udělat něco, abych vrátila zpátky, co jsem dostala. Po všech těch zkušenostech jsem chtěla udělat něco pozitivního,“ říká Allison.

Rozhodla se povzbudit nemocné tím, že přeplave kanál La Manche. Měsíce sama trénovala na kalifornském pobřeží. A v srpnu loňského roku v 21 letech skutečně po jedenácti hodinách dřiny úžinu mezi Británií a Francií přeplavala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběhy mladých lidí s rakovinou, kteří se rozhodli proti nemoci bojovat, připomněl redaktor Viktor Daněk

„Přeplavat kanál La Manche je náročné. Nemyslím si ale, že je něco, co se vyrovná boji s rakovinou,“ svěřuje se.

Asi nejznámější je příběh kanadského atleta Terryho Foxe. Kvůli zhoubnému osteosarkomu, který napadá kosti, přišel o nohu. Večer před amputací si přečetl článek o Dicku Raumovi, který bez nohy jako první uběhl maraton v New Yorku.

Tehdy se zrodil jeho plán, nejprve se sám rozhodl uběhnout maraton.

„Terry byl jako kdokoliv jiný, nijak se nelišil od ostatních. Jen vždycky věřil v tvrdou práci. Věřil, že všechno je možné, jen se musíte pokusit,“ vzpomíná na Terryho jeho matka Betty.

Po více než ročním tréninku se mu to skutečně podařilo. Doběhl sice poslední, ale za obrovských ovací publika. Tím jeho záměr neskončil. Rozhodl se přeběhnout napříč celou Kanadu.

Z pomyslné startovní čáry v Newfoundlandu se vydal 12. dubna 1980. Jednu maratonskou délku uběhl prakticky denně. Když zdolal 5737 kilometrů, musel svůj běh přerušit. Každodenní fyzické vypětí se na jeho stavu podepsalo a rakovina se mu rozšířila do plic.

Už v té době se mu podařilo vybrat skoro 2 miliony dolarů na boj proti rakovině. Díky pozornosti médií vybral během zimy dalších 21 milionů. Zemřel v červnu ve 22 letech. Na jeho památku se ale běhá po celém světě dodnes.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme