Proruští aktivisté v Doněcku jednají s úřady o vyklizení obsazených budov

Proruští aktivisté v Doněcku trvají na vyhlášení referenda o statusu této východoukrajinské oblasti. Za určitých podmínek jsou ochotní opustit obsazené budovy státních institucí, které okupují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruští radikálové v Doněcku budují a posilňují další barikády kolem obrovského komplexu místní Rady.

Proruští radikálové v Doněcku budují a posilňují další barikády kolem obrovského komplexu místní Rady. | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

„Doněcké úřady jsou ochotny jednat o uspořádání referenda, pokud vyklidíme budovu oblastní správy,“ oznámil vůdce proruských aktivistů Denis Pušilin.

Podle jeho slov gubernátor oblasti Sergej Taruta a starosta Doněcku Alexander Lukjančenko souhlasili s vytvořením společných hlídek k zajištění veřejného pořádku a slíbili amnestii pro ty, kteří doněcké úřady obsadili.

Dohodli se také na společném zasedání rad doněcké oblasti a rady takzvané Doněcké lidové republiky.

Protesty v Doněcku mají i nevinné oběti. Dav napadl mladíka, která tlumočil novinářům

Číst článek

Aktivisté si ale jako bezpečnostní pojistku začali budovat vlastní armádu. Ministr vnitra Arsen Avakov před dvěma dny upozornil, že do 48 hodin vyřeší problémy na východní Ukrajině jednáním nebo silou.

Doněcká oblast. Grafický profil: ilustrační mapka se základními údaji | Foto: ČTK

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme