Ukrajina přerušila protiteroristickou operaci na východě země. Kvůli Velikonocům

Ukrajinské ozbrojené síly pozastavily akce ve východních oblastech země, kde proruští separatisté ovládají úřady a policejní stanice. Oficiálním důvodem jsou pravoslavné velikonoční svátky a také ženevské dohody, podle nichž mají všechny nelegální formace opustit okupované budovy a složit zbraně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruští separatisté projíždějí v obrněném transportéru ulicemi východoukrajinského Slavjansku

Proruští separatisté projíždějí v obrněném transportéru ulicemi východoukrajinského Slavjansku | Zdroj: Reuters

Představitelé takzvané Doněcké lidové republiky se ovšem budovu oblastní správy nechystají opustit.

Žádají odzbrojení a rozpuštění organizací západoukrajinských radikálů, jako je například Pravý sektor, a odchod prozatímního prezidenta Oleksandra Turčynova i premiéra Arsenije Jaceňuka.

Ten jim slíbil amnestii, ale jen pokud složí zbraně a odejdou z obsazených budov. Oba muži zároveň vyzvali povstalecké skupiny, aby se zdržely násilností a snažily se o nastolení národní jednoty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci ve východoukrajinském Doněcku sleduje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Neochota proruských povstalců udělat vstřícný krok má své důvody. Uvědomují si, že by mohli nenávratně ztratit vše, o co bojují. Kdyby odešli z okupovaných budov, zpátky už by je zřejmě nikdo nepustil.

Podpora ze strany veřejnosti pak není taková, aby jim zajistila silnou vyjednávací pozici například k prosazení požadavků na referendum o federalizaci Ukrajiny. Navíc jim hrozí vysoké tresty, až 15 let nebo dokonce doživotí, proto mají strach sami o sebe.

Příliš ale na druhou stranu nezmůže ani těžká technika ukrajinské armády, jak ukazují nepodařené začátky protiteroristické operace. Obě strany tak zatím vyčkávají a zřejmě si nechají během pravoslavných Velikonoc, které se letos kryjí s Velikonocemi katolickými, čas na rozmyšlenou.

Ukrajinský premiér Jaceňuk vyzval Rusko ke stažení diverzantů z východu země

Číst článek

Ukrajinská vláda se ale nehodlá smířit ani s anexí Krymu. „Krym je ukrajinským územím, patří lidem z Doněcku, Ternopolu, ze Lvova i Luhansku. Toto území nám ukradli. Je to náš Krym, naše Jalta, naše moře, Vladimire Vladimiroviči,“ připomněl ruskému prezidentovi Jaceňuk.

V Ženevě se včera zástupci Ruska, Ukrajiny, Evropské unie a Spojených států dohodli na mírovém řešení ukrajinské krize. Prezident Turčynov a premiér Jaceňuk mimo jiné slíbili, že prosadí změny v ukrajinské ústavě, které decentralizují státní správu a zaručí, aby v některých regionech zůstala ruština jako druhý oficiální jazyk.

Vojenská situace na Ukrajině - ilustrační mapka oblasti | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Vladimír Kroc, Martin Dorazín, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme