Novinářskou cenu za rok 2013 získal i analytik ČRo Filip Rožánek za projekt Srpen 1968

Novinářskou cenu za loňský rok dnes v pražské Galerii Louvre převzal mimo jiné i Filip Rožánek z Českého rozhlasu. Cenu Googlu za inovativní online žurnalistiku získal za projekt Srpen 1968. Tehdejší události převedl na sociální sítě. Ocenění dnes převzalo celkem 11 vítězů, vedle Rožánka redaktoři České televize, Respektu, Hospodářských novin, Práva a Literárních novin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Analytik ČRo Filip Rožánek zvítězil v kategorii online žurnalistiky „Cena Googlu za inovativní online žurnalistiku“ s projektem Srpen 1968 pro váš počítač, čtečku a tablet

Analytik ČRo Filip Rožánek zvítězil v kategorii online žurnalistiky „Cena Googlu za inovativní online žurnalistiku“ s projektem Srpen 1968 pro váš počítač, čtečku a tablet | Zdroj: ČTK

V rámci projektu Srpen 1968 loni v létě Český rozhlas na sociálních sítích po celý týden zprostředkovával zprávy o tehdejším dění tak, jak se zachovaly v archivu.

„Srpen 1968 byl inspirován přímým přenosem z plavby Titaniku po 100 letech, která se uskutečnila v roce 2012 na Twitteru, já jsem tento model v podstatě přenesl a rozšířil i o Facebook a další sociální sítě.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Filip Rožánek, oceněný novinářskou cenou za loňský rok, byl hostem Večerního Radiožurnálu

„A teď máme v Českém rozhlase další podobný projekt, který se jmenuje Znovu 1989. Je také na sociálních sítích, má i svůj web Znovu89.cz a stejným způsobem rekapituluje historické události, ale tentokrát už celý rok 1989,“ přiblížil Filip Rožánek ve vysílání Radiožurnálu.

V kategorii Nejlepší reportáž zvítězila redaktorka Respektu Silvie Lauder s neznámými příběhy romského holokaustu.

Cenu za nejlepší analyticko-investigativní příspěvek převzal její kolega Petr Třešňák za článek o zapomenutých zločinech třetího oddělení věznice ve Valdicích.

Cenu za nejlepší rozhovor získal Michal Komárek z Literárních novin. Napsal příspěvek nazvaný Proč média předstírají, že nepředstírají. Porota vyzdvihla odvahu autora vést interview, které je postavené na sebereflexi médií.

Další oceněné příspěvky se věnovaly hlavním politickým událostem roku. V kategorii Nejlepší komentář zvítězil redaktor Hospodářských novin Petr Honzejk se sérií příspěvků o prezidentovi Miloši Zemanovi.

Ocenění za nejlepší audiovizuální rozhovor si odnesla bývalá redaktorka České televize Daniela Drtinová za interview s jihomoravským hejtmanem a tehdejším poslancem Michalem Haškem (ČSSD) z října 2013.

Bývalá moderátorka ČT Daniela Drtinová získala Novinářskou cenu v kategorii audiovizuální žurnalistiky „Nejlepší rozhovor, beseda nebo diskuse“ za říjnové interview s hejtmanem Jihomoravského kraje a tehdejším poslancem Michalem Haškem z ČSSD | Foto: ČTK

V kategorii Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek audiovizuální žurnalistiky zvítězil reportér ČT Dalibor Bártek, který více než rok sledoval kauzu obchodníka s nelegálním lihem.

Česká televize získala i ocenění za nejlepší audiovizuální reportáž. Reportér Jiří Vondráček v ní popisuje zničení městečka Lauterbach při poválečném vojenském cvičení.

V kategorii Nejlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks nebo karikatura zvítězil kreslíř Vladimír Renčín se sérií kreseb z deníku Právo.

Letos poprvé soutěžili i studenti. Cenu Googlu pro mladé talenty datové žurnalistiky získal student Matematicko-fyzikální fakulty UK Peter Zvirinsky s analýzou dat insolvenčního rejstříku.

Pořadatelé již dříve oznámili, že česko-slovenskou cenu veřejnosti za příspěvek, který měl loni největší společenský dopad nebo zásadně přispěl k posílení práv občanů, získal novinář Dušan Károlyi.

Druhé místo v této kategorii obsadil zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška s reportáží na kontroverzní téma týkající se života homosexuálů v Polsku. Pouze 35 hlasů ho dělilo od vítězství.

V soutěži se utkalo celkem 400 příspěvků. Soutěž pořádá Nadace Open Society Fund Praha ve spolupráci s českým Googlem a společností Newton Media. Vítěz každé kategorie získá věcný dar spojený s prémií 20 tisíc korun.

ČTK, mta, Simona Bartošová, Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme