Nehoda, nebo pokus o vraždu? Soud vynese verdikt nad lobbistou Janouškem

Pražský městský soud vynese rozsudek nad Romanem Janouškem. Lobbista v březnu 2012 opilý srazil autem ženu a ujel. Další dva roky zabralo vyšetřování dopravní nehody. Státní zástupkyně nakonec kvalifikovala jeho jednání jako pokus o vraždu. Pro Janouška požaduje 10 let vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Janoušek (na snímku z 16. července 2013) požádal o konání hlavního líčení v jeho nepřítomnosti

Roman Janoušek (na snímku z 16. července 2013) požádal o konání hlavního líčení v jeho nepřítomnosti | Zdroj: ČTK

„Já nemám na to žádný názor,“ reagoval Roman Janoušek na dotazy novinářů krátce po nehodě v pražské Michli. V březnu 2012 tam nejprve narazil do cizího vozu. A když s ním řidička chtěla konflikt řešit, srazil ji a ujel.

Vyšetřovatelé mají po dvou letech na věc jasný názor - byl to pokus o vraždu. Verzi státní zástupkyně Jany Kadeřábkové podpořil i klíčový znalecký posudek. Ten mluví v Janouškův neprospěch.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud s Romanem Janouškem sleduje redaktor Tomáš Bystrý

„Není zřejmá žádná okolnost, která by bránila řidiči ve výhledu v pravé přední části jeho vozidla v okamžiku rozjezdu a při pohybu chodkyně podél pravého boku vozidla Porsche.“

„Tento řidič v době, kdy se chodkyně pohybovala před jeho přední částí zleva do doprava, o ní věděl,“ vypověděl v úterý u soudu znalec Robert Sedlák.

Janouškovi přitížily i odposlechy. Mimo jiné v nich manželce přiznal, že se řidička po nárazu odrazila od kapoty.

Nehoda Romana Janouška se stala 23. března 2012 v pražské Michli. Janoušek havaroval a poté srazil řidičku nabouraného auta. 51letou ženu záchranáři převezli s otřesem mozku do Motolské nemocnice. Janoušek z místa nehody ujel. Policisté ho dostihli na Pankráci. Při dechové zkoušce nadýchal celkem 2,2 promile.

Desetileté vězení, které navrhla státní zástupkyně, je trest na spodní hranici. Kadeřábková ho zdůvodnila tím, že Janoušek nikdy nebyl trestán a poškozené zaplatil v rámci dohody o narovnání 900 tisíc korun.

Státní zástupkyně pro Janouška také požaduje zákaz řízení na pět let.

Obhájce Vít Široký nesouhlasí s přísnou kvalifikací, kterou obžaloba prosazuje, a trvá na tom, že jeho klient ženu přejel neúmyslně.

„Podle mého názoru by to mělo být nedbalostní ublížení na zdraví, tak se soudí 99 procent nehod tohoto druhu. Těžko předjímat rozhodnutí soudu. Pakliže to dopadne tak, že nebudeme spokojeni, máme možnost se obrátit na nadřízený soud,“ řekl Janouškův obhájce.

Soudce Tomáš Kubovec chce verdikt vynést dnes dopoledne. Za pokus o vraždu a ohrožení pod vlivem návykové látky Romanu Janouškovi hrozí až 18 let vězení.

Sám Janoušek osobně k hlavnímu líčení nechodí, už dřív soud požádal, aby jednal v jeho nepřítomnosti. Nepřijde ani na rozsudek.

Lobbista Roman Janoušek v Praze havaroval, srazil ženu a ujel | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

mta, Tomáš Bystrý, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme