Polský novinář Mariusz Szczygieł v Praze převzal medaili za své reportáže

Známého polského reportéra Mariusze Szczygieła proslavily hlavně knížky Gottland a Udělej si ráj, jejichž česká vydání jsou stále k dostání. Na polském velvyslanectví v Praze právě za tato knižní díla převzal od ministra zahraničí Radosława Sikorského medaili Bene Merito. Szczygieł je považován za ambasadora české kultury v Polsku, ale i propagátora své země v České republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mariusz Szczygieł ve studiu Radiožurnálu

Mariusz Szczygieł ve studiu Radiožurnálu | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Občas si říkám, pro koho pracuji, když mě vyznamenají oba národy. Samozřejmě se trochu cítím, jako kdybych stavěl most mezi Čechy a Poláky,“ líčí Szczygieł. Přišlo mu symbolické, že medaili za své knihy nepřevzal ve Varšavě, ale právě v Praze, na velvyslanectví ve Fürstenberském paláci.

A že most mezi Čechy a Poláky Mariusze Szczygieła není jen jednosměrka, ukazuje třeba jedna jeho historka o cestě ministra zahraničí Karla Schwarzenberga do Varšavy. Nejdřív Szczygiełovi volali z české ambasády, jestli by neměl Gottland v polštině, že by jej ministr daroval. Za hodinu volalo polské ministerstvo zahraničí, jestli by neměl Gottland v češtině, že ho chtějí symbolicky věnovat českému ministrovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek k ocenění reportáží polského novináře Mariusze Szczygieła natočil redaktor Martin Ježek

„Považuji to za takový vlastenecký akt, že můžu propagovat něco, co je typicky polské,“ mluví o žánru autentické reportáže, kterému se dlouhodobě věnuje třeba v deníku Gazeta Wyborcza. Právě takové reportáže jsou podle Szczygieła pro Polsko typickým vývozním artiklem.

Novinář v této souvislosti upozorňuje, že polská reportážní škola učí trochu něco jiného, než co si snaží osvojit například studenti pražské žurnalistiky. V budově Hollar na Smetanově nábřeží, kde institut sídlí, měl Szczygieł v rámci své české návštěvy přednášku.

„A byl jsem dokonce paní docentce vděčný, že mi odporovala,“ říká. Jinými slovy - trochu se pohádali. Szczygieł je ovšem hrdý na to, že dělá něco jinak a může o tom diskutovat. Je to vidět i na tom, co ho na Češích a Polácích zajímá. Třebaže jsou si v mnohém podobní, reportér píše především o věcech, které oba národy rozdělují.

Matěj Skalický, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme