Dostupnost zubařské péče se zhoršuje. V Mladé Vožici lidem schází zubař už šest let

Sehnat zubaře je pro mnoho lidí čím dál větší problém. Lékaři odcházejí do důchodu a jejich ordinace často nikdo nepřevezme. Například v táborském okrese nyní podle informací stomatologické komory nepřijímá nové pacienty ani jeden dentista. Své o tom vědí lidé v Mladé Vožici, kde už několik let zůstává neobsazený jeden ze dvou zubařských obvodů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První pacient nového zubaře v Chrastavě MUDr. Aldeeba Muhannada starosta Michael Canov

První pacient nového zubaře v Chrastavě MUDr. Aldeeba Muhannada starosta Michael Canov | Foto: Jana Zahurancová

Šance získat registraci je pro pacienta ve městě srovnatelná s pravděpodobností, že vyhraje první cenu ve sportce.

„Absence jednoho stomatologického obvodu u nás ve městě trvá určitě více než šest let. Lidé musí dojíždět za stomatologickou péčí do poměrně vzdálených center, jako je Tábor, jezdí i do Vlašimi, ale také třeba do Benešova,“ popisuje situaci v Mladé Vožici tamní starosta Jaroslav Větrovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci se zubními lékaři v Mladé Vožici mapoval reportér Jan Kopřiva

Podobně jako stovky jiných obyvatel musí za stomatologem dojíždět do jiného města i šestnáctiletý Michal.

„Když tady starý pan zubař umřel a rychle jsme potřebovali zubaře, tak jsme šli do Tábora. Rodiče nás tam přihlásili,“ říká.

Pro obyvatele Mladé Vožice je dobrou zprávou, že od září tam pravděpodobně nastoupí nový zubař, který právě končí studia. Mladou Vožici mu doporučil předseda táborské okresní stomatologické komory Pavel Havrlant.

„Co vím, tak se pojil se starostou Mladé Vožice a údajně snad ve společném zájmu mu tam připravují místo,“ potvrzuje Havrlant.

Situace nového zubaře nebude zpočátku jednoduchá. Nastoupí totiž do ordinace, která je zcela bez pacientů. Uvědomují si to i na radnici, která lékaři nabídla pomoc při nákladném zařizování ordinace.

„Město by mělo poskytnout bezúročnou půjčku na vybavení stomatologické ordinace ve výši 750 tisíc korun. Tato půjčka by se začala splácet půl roku po začátku praxe, aby si zajistili klientelu a následně mohli začít splácet vybavení ordinace,“ dodává starosta Jaroslav Větrovský.

Třetina zubařů je v důchodovém věku, mladí se nehlásí

Na Táborsku v současné době ordinuje 62 zubařů, třetina z nich je už v důchodovém věku. Noví mladí dentisté nemají o práci ve zdejším kraji zájem. Je proto třeba počítat i s krizovým scénářem.

„Naštěstí většina z důchodových kolegů zatím ještě nehodlá končit, ale kdyby se rozhodli, mohou to udělat de facto ze dne na den. A to by byl velký problém,“ dokresluje situaci šéf stomatologické komory Pavel Havrlant.

Už nyní je podle jeho odhadu bez stomatologické péče zhruba 16 tisíc lidí. To je počet odpovídající sedmi zubařským obvodům v okresu, kde aktuálně není žádný lékař.

Jan Kopřiva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme