Místo olympiády řeší golfistka Spilková maturitu

Letní olympijské hry v Rio de Janeiru sice startují více než dva roky, ale některým sportovcům už tuto sezonu začíná kvalifikace. Třeba golfistce Kláře Spilkové. Její sport bude mít v Brazílii olympijskou premiéru, ona je na hraně těch, co se na hry dostanou, či nedostanou, ale více než to teď Spilková řeší státní maturitu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klára Spilková

Klára Spilková | Zdroj: ČTK

Devatenáctiletá golfistka je na začátku zvláštní sezóny. Více než kdy jindy potřebuje uhrát kvalitní výsledky, protože jen ty ji dostanou na vytoužené olympijské hry. Jenže zároveň se jí nachýlil konec středoškolského studia.

„Když přiletím domů, tak jdu do školy, na zkoušky se učím hlavně doma. Musím si najít čas na učení, na trénink, na cvičení, na psycholožku, těch aspektů je hodně,“ říká Spilková, které přibude další – státní maturita, která jí čeká v září.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejbližších plánech s Klárou Spilkovou mluvil Martin Charvát

A přestože není žádnou výjimkou a ani ona se na ní soustavně neučí několik měsíců, musela už teď na úkor školy oželet turnaj v Austrálii. Mezi golfistkami ale není jediná.

„Většina holek nestuduje. Ale slyšela jsem, že jedna španělská hráčka dodělávala vysokou školu a říkala, že nebyla na pěti turnajích, protože měla školu,“ podotkla Spilková.

To samé čeká i českou golfistku. V září se postaví před komisi a bude skládat zkoušku ze zeměpisu, společenských věd, dějin umění, českého jazyka a angličtiny. „Mám ráda sociální vědy, baví mě sociologie nebo psychologie,“ přiznává.

Cílem je udržet se v Ladies European Tour

Ještě více jí ale baví golf. Každým rokem vozí z turnajů Ladies European Tour lepší a lepší výsledky a zrovna letos, kdy musí svou pozornost dělit, cítí formu.

„Letos se cítím dobře, nikdy jsem nehrála tak, jako teď. Ve hře je víc síly, jde o to, aby měl míček spin a dobře letěl. Hra musí být konzistentní,“ říká Spilková.

Díky vydařeným výkonům by se mohla opět dostat na British Open. Hlavní cíle ovšem česká golfistka vidí jinde. „Chci vyhrát turnaj a udržet se v Ladies European Tour. Až dodělám školu, tak to rozjedu,“ plánuje Spilková.

Martin Charvát, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme