Lidé darovali spolku Činoherák přes milion korun, půjdou na opravy bývalého kina

Po desetikorunách i statisících přispívají lidé na transparentní účet spolku Činoherák Ústí. Za tři týdny se tak sešlo 1,069 milionu korun. Peníze spolek použije na provoz a úpravy bývalého kina Hraničář v Ústí nad Labem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vchod do budovy bývalého kina Hraničář v Ústí nad Labem, kde chce sídlit Činoherák

Vchod do budovy bývalého kina Hraničář v Ústí nad Labem, kde chce sídlit Činoherák | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Solidarita lidí spolek podle mluvčí Veroniky Vendlové překvapila. „Pán, který řekl: ‚Koupím si levnější auto a co zbyde, přinesu.‘ A přinesl 50 000,“ uvedla mluvčí jeden z příkladů.

„Malý chlapec, který odevzdal do sběru noviny, dostal třicet korun a přinesl je sem s maminkou. Paní, která přinesla celou svojí výplatu,“ doplnila.

Zhruba do týdne by podle Vendlové mohla být povolená celostátní sbírka na podporu Činoheráku Ústí.

Z transparentního účtu už bylo převedeno tři sta tisíc na běžný účet. Jde hlavně o peníze na mzdy a podle mluvčí spolku Veroniky Vendlové není možné zveřejnit osobní údaje příjemců.

Transparetní účet spolku Činoherák Ústí
Číslo transparentního účtu:
2300572245/2010

IBAN: CZ5020100000002300572245
SWIFT/BIC: FIOBCZPPXXX
http://cinoherak-usti.cz/darujte-cinoheraku/

„V tomto případě jde o citlivé údaje. My samozřejmě nebudeme nic tajit a vždy všechno zveřejníme, samozřejmě se začerněnými údaji,“ vysvětlila.

Další peníze půjdou také na chystané překvapení – o co půjde Činoherák zveřejní v nejbližších dnech.

Ústecké činoherní divadlo bylo původně příspěvkovou organizací města, s tím se ale nepohodlo po změně financování. Město proto Činoherní studio zrušilo a založilo novou příspěvkovou organizaci se stejným jménem.

Soubor dostal výpověď z budovy divadla a zároveň nabídku do nové příspěvkové organizace přejít. Většina ale odmítla a kontituitu divadla se snaží zachovat spolek Činoherák Ústí.

Činoherní studio Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme