Na filmovém festivalu v Janově představí svůj debut i 18letý český režisér

Návštěvníky filmového festivalu v italském Janově večer čeká promítání českého filmu Bez doteku. Debutový celovečerní snímek přitahuje pozornost kontroverzním tématem i osobou samotného režiséra. Matěj Chlupáček je totiž nejmladším filmařem, který se kdy v Janově prezentoval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velký sál po poledni

Velký sál po poledni | Foto: Ľubomír Smatana

Snímek, uvedený v České republice už loni, vypráví o dívce, kterou zneužívá její otec. Mladý režisér proto musí neustále čelit otázkám, proč si vybral právě tento ne zcela běžný námět.

„Ke mně to téma nějakým způsobem přišlo, když mi bylo 16. Je to šílené, já vím. Nemá to vlastně žádnou konotaci s tím, že by se to stalo někomu z mého okolí nebo něco takového. Přišlo mi to jako fantastická metafora k naší současné generaci, jak všechno přijímáme a vůbec se nestaráme o okolní svět. Chtěl jsem to znázornit velmi nadneseně a extrémně,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Režisér Matěj Chlupáček přiblížil svůj debut, který uvidí i diváci v Janově

Chlupáček nestudoval žádnou uměleckou školu a nepochází z filmařské rodiny, přesto se umělecké tvorbě věnuje už zhruba od 14 let. Nikdy prý nechtěl být ničím jiným než režisérem.

„Myslím, že to je jenom nějaká obsese a píle. Od dětství, od deseti let, jsem chtěl být režisérem, takže jsem se snažil točit krátká videa, nějaké malé reklamy pro kamarády, případně videoklipy. Nikdy jsem však nenatočil krátký film a až jsem si v 16 řekl, že chci natočit celovečerní film, tak jsem si začal shánět prostředky a lidi ze štábu k tomu, abychom to takto dotáhli do konce,“ říká.

Svůj věk prý před sponzory tajil až do doby, než byl snímek Bez doteku hotový. „Když jsme točili film, bylo mi 17. Točil jsem v nevěstinci, jsou tam velmi explicitní erotické scény a myslím si, že by mi asi mnoho lidí zakázalo ten film vůbec točit. Teď už je mi téměř dvacet, tak si na to nikdo takhle neukazuje,“ dodává se smíchem Chlupáček.

V nedávné době se jako producent a technický supervizor podílel na filmu Hany režiséra Michala Samira, který bude mít premiéru začátkem května. Podle Chlupáčka jde o generační výpověď natočenou – vůbec poprvé v Čechách – na jeden záběr. Společně pak připravují další seriály a filmy.

Pavlína Nečásková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme