Bývalý šéf Vězeňské služby Dohnal se bude bránit žalobou proti svému odvolání

Bývalý šéf Vězeňské služby Petr Dohnal v otevřeném dopise upozorňuje vrcholné politiky, že jeho odvolání je údajně protizákonné. Navíc tvrdí, že neplatí. Podle Dohnala můžou vzniknout ve vězeňství problémy, kroky jeho nástupce prý budou neplatné. Proti svému odvolání podal Dohnal rozklad. Ministryně spravedlnosti Helena Válková za hnutí ANO na svém rozhodnutí trvá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal

Generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal | Zdroj: ČTK

„Upozorňuji na skutečnost, že její jednání je podle odborné veřejnosti nejen v rozporu se zákony této země, ale je i takzvaně nicotným právním aktem. Tedy aktem, který je od začátku neplatným," prohlásil Dohnal.

Ministryně Válková ho odvolala kvůli tomu, že měl rozdílný pohled na vedení věznic. Podle ní má Dohnal právo podat žalobu:

„Ať podá, co chce. Je to odvolaný ředitel. Takových případných iniciativ může být i více. Já si myslím, že se k tomu snad nemusím ani vyjadřovat. Jako ministryně spravedlivosti mám na starosti důležitější věci. Jednu věc bych panu Dohnalovi poopravila – pověřený generální ředitel Pavel Ondrášek veškeré kroky činí a bude činit v souladu se zákonem. A jsou samozřejmě platné. Stejně jako je platné moje rozhodnutí o odvolání.“

Petr Dohnal byl šéfem Vězeňské služby od prosince 2012, jmenoval ho exministr Pavel Blažek z ODS. Ve funkci nahradil Jiřího Treglera, kterému předtím dělal náměstka. V minulosti Dohnal vedl vazební věznici v Praze na Pankráci.

Proč na ministryni Válkovou podá Dohnal žalobu, vysvětluje jeho právník Roman Lamka: „Protože nepředpokládám, že nově jmenovaná rozkladová komise by rozkladu vyhověla.“

Dohnal navíc řekl, že zveřejní všechny dokumenty, které s tímto sporem souvisejí.

Ministryně Válková podle svých slov ztratila k Dohnalovi důvěru. Kontrola Vězeňské služby, kterou po svém jmenování nařídila, prý mimo jiné odhalila závažné nedostatky v hospodaření s majetkem, například v oblasti zadávání veřejných zakázek, čerpání prostředků z fondů Evropské unie a nakládání se svěřeným majetkem.

Dohnal také podle Válkové odmítl její verzi reformy vězeňství. Ta počítá mimo jiné se snížením počtu tabulkových míst na generálním ředitelství a zrušením nebo přesunutím některých činností na jiné věznice nebo ministerstvo spravedlnosti.

Eliška Malínská, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme