Díky teplé zimě čekají včelaři na Českolipsku více medu. Levnější asi nebude

Včelaři na Českolipsku si dobře pamatují, jak před čtyřmi roky museli úplně spálit bezmála 130 včelstev kvůli včelímu moru. Přestože se nemoc v současnosti objevila těsně za hranicí Českolipska na Děčínsku, letos se včelám v regionu daří. Teplá zima a předčasný příchod jara jim prospívá. Vše nasvědčuje tomu, že by tak letos mohlo být i více medu než vloni. Cenu to ale pravděpodobně nesníží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včel vylézající z úlu

Včel vylézající z úlu | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Co se týče zimy, tak pro včely byla velmi příznivá. Byla krátká, teplá a počáteční obavy z teplé zimy se nakonec nepotvrdily,“ říká včelař Jan Kocourek.

„Pokud je teplá zima, tak je včela poměrně aktivní, musí vydávat hodně energie a tím pádem spotřebuje hodně zásob. Ty pak na konci zimy nebo na začátku jara nemusí stačit."

Přehrát

00:00 / 00:00

Dobré vyhlídky českolipských včelařů na letošní rok přiblížil Tomáš Mařas

„Klidná a neagresivní včelstva jsou základ včelaření. S agresivními včelstvy se špatně pracuje," vysvětluje Jan Kocourek a vzápětí dostává žihadlo. Podle něj jsme byli u úlu už příliš dlouho.

Teplá zima a předčasný příchod jara by mohl přinést i více medu.

Včely | Foto: Tomáš Mařas

„Zatím tomu vše nasvědčuje. Včely vyzimovaly poměrně silné, je jich poměrně dost, žádné nemoci se u nich neprojevují. A proto by snůšku měly zvládnout naprosto bez problémů. Pokud se nezmění počasí a nesníží se teploty, tak co se snůšky týče, měl by být letošní rok nadprůměrný."

Cenu medu to ale podle Kocourka neovlivní.

„Cenu medu směrem dolu to určitě neovlivní. To by včelaři byli sami proti sobě. Naopak by měli usilovat o to, aby med prodávali za co nejvyšší ceny. Těch 120 korun, za které se nyní prodává, si myslím, začíná být konečně pro včelaře zajímavé a cena by rozhodně neměla jít dolů."

Jan Kocourek má včely na paloučku, na slunném místě. Poslední dobou šly teploty dolů, dny byly chladné a místy padaly i kroupy.

„V tomto týdnu je to první příznivý den pro včely. Tyto teploty jsou limitní. Nemělo by se tuto dobu ochladit zásadně pod mínus pět až mínus osm stupňů, to by potom mohl pomrznout čerstvý plod. Ranní teploty kolem nuly nejsou fatální."

Bude-li i nadále pěkné počasí, mohou zájemci už koncem května koupit letošní první med.

Včelstva na okraji lesa | Foto: Tomáš Mařas

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme