Záchranáři zatím našli 26 obětí potopeného trajektu, pohřešují stovky lidí

Počet mrtvých z potopené jihokorejské lodi stále roste. Aktuálně záchranáři našli už 26 obětí. Uvnitř potopeného vraku ale pořád zůstávají skoro tři stovky lidí, především středoškolští studenti. Kapitána plavidla, který nehodu přežil, už jihokorejská policie zatkla a obvinila z porušení zákona. Jako jeden z prvních totiž opustil potápějící se loď.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranná operace u korejského trajektu Sewol

Záchranná operace u korejského trajektu Sewol | Zdroj: Reuters

Záchranáři se stále ještě do útrob potopené lodi nedostali. Může za to špatné počasí, déšť a vlny, které záchranné práce komplikují. Loď je navíc otočená a není do ní žádný přístup. Viditelnost ve vodě je navíc pouhých dvacet centimetrů.

V sobotu by měly s vytahováním a otočením 7000 tun těžké lodi pomoci jeřáby. V oblasti je nasazeno 550 armádních potápěčů, téměř 70 lodí a více než 100 letadel a vrtulníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Jiřím Chumem mluvila ve vysílání Českého rozhlasu asijská zpravodajka Kateřina Procházková

Cestující dostali pokyn, aby se nehýbali a neskákali do vody, udělil ho pravděpodobně kapitán, který se zachránil a byl mezi prvními, kteří loď opustili. Jihokorejská policie ho za to zatkla a obvinila.

O příčině potopení lodi se stále spekuluje. První domněnkou bylo, že loď najela na velký kámen, který ji roztrhl. Neví se ale, proč se loď během čtyřiceti minut otočila a do dvou hodin klesla.

Potopení jihokorejského trajektu | Foto: ČTK

Jiří Chum, Kateřina Procházková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme