Stropnický bude jednat s šéfem Pentagonu o Ukrajině, vystoupí i na konferenci v Kongresu

Ukrajina by měla dominovat dnešnímu washingtonskému jednání českého ministra obrany Martina Stropnického z hnutí ANO s šéfem Pentagonu Chuckem Hagelem. Oba ministři by měli mluvit o spolupráci v oblasti obranné politiky i v rámci NATO. Stropnický je zatím nejvyšším představitelem vlády Bohuslava Sobotky z ČSSD, který Spojené státy navštívil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany Martin Stropnický při příchodu na jednání ministrů obrany EU v Lucemburku

Ministr obrany Martin Stropnický při příchodu na jednání ministrů obrany EU v Lucemburku | Zdroj: ČTK

Krize na Ukrajině nastoluje nové bezpečnostní otázky v Evropě a staví i nové výzvy před Severoatlantickou alianci, právě o nich by podle diplomatů měli ministři v Pentagonu debatovat.

Washington vyslal minulý týden do Polska a Pobaltí kontingent několika set vojáků, jedním z témat by mohlo být případné zapojení Česka do společných aliančních cvičení. Ministři by ale měli jednat i o účasti českých jednotek na misi v Afghánistánu.

Návštěvy českých ministrů obrany v Pentagonu:
2012 Alexandr Vondra,
2010 Generál Picek (nebyl MO),
2010 Martin Barták,
2008 Vlasta Parkanová,
2006 Tomáš Pojar (náměstek MZ),
2005 Karel Kühnl,
2002 Jaroslav Tvrdík (setkání s nejvyš. předst. Pentagonu ve Washingtonu),
1998 Vladimír Vetchý,
1994 Vilém Holáň.

Martin Stropnický má kromě Pentagonu na programu schůzky v americkém Kongresu, navštíví předsedy obranných výborů Senátu a Sněmovny reprezentantů.

Vystoupit má i na konferenci známého washingtonského think-tanku Atlantic Council, kde se krátce setká s bývalou americkou ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou.

Zítra dopoledne navštíví ústředí CIA, kde bude jednat s americkou poradkyní pro národní bezpečnost Susan Riceovou.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme