Amnesty International: Česká policie přistupuje laxně k protiromským útokům

Na řadě míst Evropy Romové stále čelí rasistickým útokům a místní úřady jim často jen přihlíží. Stojí ve zprávě, kterou dnes na Mezinárodní den romů vydala organizace Amnesty International. Kritika se snáší hlavně na Francii, Řecko a taky Česko. Podle Amnesty zdejší policie přistupuje k protiromským útokům příliš lhostejně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romové před novým domečkem (Z filmu Všetky moje deti)

Romové před novým domečkem (Z filmu Všetky moje deti) | Foto: Media Film

Laxní přístup českých policistů údajně potvrdily například loňské pochody radikálů i místních obyvatel v Českých Budějovicích. Podle ředitele Agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka se jedná o oprávněnou kritiku.

„Do značné míry oprávněná je, Romové čelí jednak nevraživosti, vidíme, že 9 z 10 Čechů nemá rádo Romy a vyslovuje se tak,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zprávě Amnesty International mluví ve Stalo se dnes ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček

Na druhou stranu je zde patrný i určitý pokrok ze strany policie.

„V souvislosti s pochody vidíme zlepšení práce policie, ochranu bez ohledu k příslušnosti k menšině. Bezpochyby vidím pokrok. Když srovnávám meziročně, jak se to vyvíjí, tak vidím, že policie se více profesionalizuje a snaží se být nestranná,“ dodává.

Podle Jiřího Pětiokého z Odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra je zpráva Amnesty International na adresu České republiky možná až příliš přísná.

„Zprávu jsem četl a vyznívá velmi dramaticky. Aniž bych to chtěl nijak podceňovat, tak si myslím, že to tak zlé v Česku není. Mám pocit, že optika Amnesty International je v tomto směru velmi citlivá, a když jsem zprávu četl, tak v ní chyběla reakce i jiných subjektů. Domnívám se, že by bylo dobré, kdyby v ní zazněla i kritika ze strany policie nebo ministerstva vnitra,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Pětioký z Odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra ve Stalo se dnes

„Nicméně informace, které ve zprávě zazněly, jsou vážné a my je rozhodně nebereme na lehkou váhu a budeme se jimi zabývat,“ dodává Jiří Pětioký.

I přes zlepšení v řadách policie se počet protiromských útoků nesnižuje, incidentů naopak spíše přibývá. Podle Martina Šimáčka to souvisí mimo jiné s hospodářskou krizí, zhoršenou situací romské menšiny i tradičním rasismem vůči romským komunitám.

Amnesty International nepředkládá jednoznačné řešení situace, cestu ke zlepšení si musí každá země najít sama.

„Je zapotřebí, aby autority, ať už policie nebo starostové a další vysocí představitelé, vysvětlovaly a přicházely na veřejnost s návrhy konstruktivního řešení, ať už v případě trestné činnosti nebo v případě napětí mezi menšinou Romů a většinovou společností,“ myslí si Martin Šimáček.

Romský chlapec | Foto: Osobní archiv Markéty Klečkové

Veronika Sedláčková, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme