Stropnický: Za střety na Ukrajině stojí Rusko, jeho politika je 'nebezpečná fraška'

Moskva podle Česka nemluví pravdu ohledně příčin nepokojů na východě Ukrajiny. V reakci na nejnovější prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina to v Lucemburku naznačil ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany Martin Stropnický při příchodu na jednání ministrů obrany EU v Lucemburku

Ministr obrany Martin Stropnický při příchodu na jednání ministrů obrany EU v Lucemburku | Zdroj: ČTK

Putin v rozhovoru s americkým prezidentem Barackem Obamou popřel zprávy o působení ruských sil na východě Ukrajiny. Takový pohled Stropnický jednoznačně odmítl.

„Já to vůbec nebudu komentovat. To je tak evidentní, že bych to považoval za plýtvání slabikami,“ řekl ministr Stropnický. Podle něj je zcela jasné, že za střety na Ukrajině stojí Rusko a jeho politiku doslova označil za nebezpečnou frašku.

Zároveň ocenil ukrajinskou vládu za to, že se spor na východě země nesnaží vyřešit násilím. „Evidentně dostali pokyn vyhnout se, jak jen to je možné, nějaké provokaci. Aby nebyli vyprovokováni k nějakému ostřejšímu zásahu,“ míní Stropnický.

EU uvalí proti Rusku nové sankce. Obama vyzval Moskvu, aby uklidnila chaos na východě Ukrajiny

Číst článek

Země Evropské unie už kvůli krizi rozhodly o dalším posílení sankcí vůči Rusku. Unie je přesvědčená, že Rusko podněcuje protiukrajinské ozbrojené skupiny a pravděpodobně do země stejně jako dříve na Krym vyslalo i své vlastní neoznačené vojáky.

Současné sankce EU – například zmrazení účtů a zákaz cestování – se dosud týkal více než 30 lidí. Jaká konkrétní jména přibudou, teprve diplomaté rozhodnou.

Ondřej Houska, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme