Evropská unie zkrátila lidem na Českovelenicku cestu k lékaři. Můžou k němu přes hranice

Díky Evropské unii mají obyvatelé Českovelenicka lépe dostupnou zdravotní péči. Do roku 2013 museli na vyšetření jezdit 50 kilometrů do Českých Budějovic nebo Jindřichova Hradce. Díky projektu Healthacross in Practice se nyní můžou nechat vyšetřit i ve dva kilometry vzdáleném rakouském Gmündu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékař (ilustrační foto)

Lékař (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Protože jsem dostala doporučení na vyšetření od své ošetřující lékařky, využila jsem této možnosti, že můžu jenom přes hranice,“ popisuje svou první zkušenost s ošetřením v rakouské nemocnici Jaroslava Joklová. Jazykovou bariéru jí pomohli vyřešit tlumočníci. Kratší cesta pacientů na vyšetření může znamenat rychlejší léčbu.

„Když budu mít podezření, že by mohlo jít například o penetrující vřed v žaludku, zavolám do Gmündu a můžu mít hned výsledek. Třeba řeknou, že tam žádný vřed není, a já můžu dál přemýšlet, proč pacienta bolí tam, kde ho bolí,“ upozorňuje na další výhodu praktický lékař z Českých Velenic Jan Jabůrek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se zkrátí lidem na Českovelenicku cesta k lékaři, zjišťovala redaktorka Lucie Hochmanová

Podle Michala Čarvaše, supervizora projektu Healthacross in Practice, je taková péče v některých případech také levnější:

„Když si vezmeme, že ten pacient si třeba zavolá záchranku a pojišťovna platí převoz pacienta a jeho ošetření na české straně, tak se ve finále může stát, že ta péče je dražší, než kdyby se pacient nechal převést do Gmündu, byl zde ošetřen a došel domů pěšky.“

Vrchní lékař nemocnice v Gmündu Michael Böhm už má jasno v tom, jak se bude péče o české pacienty v jeho nemocnici rozvíjet: „Jednak bude pokračovat ambulantní péče o české pacienty, druhým krokem bude akutní medicína a jako třetí možnost vidím hospitalizaci pacientů a operace v oblasti chirurgie a interny.“

Díky projektu Healthacross in Practice bylo v roce 2013 v gmündské nemocnici ošetřeno přes 600 českých pacientů a Všeobecná zdravotní pojišťovna nakonec souhlasila, že bude péči o ně v rakouské nemocnici proplácet. S dalšími pojišťovnami organizátoři projektu stále jednají.

Lucie Suchánková Hochmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme