Nevidomí si mohou díky projektu ČVUT tisknout hmatové mapy z internetu

I nevidomí mohou číst v mapách. Potřebují k tomu takzvanou hmatovou mapu, kde plastické čáry představují ulice, tmavé body znázorňují domy a popisky jsou v Braillově písmu. Díky moderním technologiím si teď lidé mohou mapu pohodlně vytisknout z internetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nevidomá žena

Nevidomá žena | Foto: stock exchange

Unikátní nová metoda umožňuje automatickou úpravu klasických mapových podkladů tak, aby byly po vytištění na speciální papír čitelné hmatem.

„Jsou to listy ve formátu A4, které se skládají k sobě. Mapa sama o sobě na té A4 zobrazuje poměrně malé území, konkrétně je to měřítko 1:1500, kde jeden centimetr se rovná 15 metrům. To je nezbytné právě pro to, aby mapa byla rozlišitelná hmatem,“ říká Radek Seifert ze střediska ELSA z pražského ČVUT.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Jan Charvát

Na papíru lze nahmatat vystouplé reliéfy. Nevidomí tak mohou zjistit, jak vypadají osy jednotlivých ulic nebo bloky domů. „Mapa především zobrazuje ulice bez nějakých větších detailů, třeba popisných čísel, vstupů do domů a tak,“ dodává uživatel Petr Novák.

Mapy zatím existují jen ve verzi pro Českou republiku. Vypadají skoro stejně jako běžné mapy z internetu. Jsou v nich dokonce i popisky ulic, i když ve zkrácené podobě. Třeba Rašínovo nábřeží je v haptické mapě zaneseno zkratkou ršn.

Nevidomým mohou mapy přiblížit i skutečnou podobu trasy, kudy běžně chodí. „Teď se na to dívám a zjišťuji, že vlastně nechodím rovně, jak jsem si doteď myslel, ale chodím po takovém dlouhém oblouku, po takové táhlé zatáčce. To jsem až tak nevnímal,“ upozorňuje Petr Novák.

Na ČVUT mají také speciální tiskárnu s takzvaným mikrokapslovým papírem. Ta vytiskne mapu během několika sekund. Hmatové mapy tak už není nutné zdlouhavě vyrábět ručně. A nevidomým se tím otevírají nové možnosti.

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme