Handicapovaného cyklistu Ježka čeká dráhové MS. Přípravu mu narušila krádež kol

Cyklista Jiří Ježek je jedním z nejúspěšnějších handicapovaných sportovců planety. Může se pochlubit šestinásobným prvenstvím na paralympiádě, stal se světovým šampionem, závodí úspěšně se zdravými cyklisty. Aktuálně ho čeká start na dráhovém mistrovství světa v Mexiku. V přípravě se musel vypořádat nejen s tvrdým tréninkem, ale také krádeží kol a vybavení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Handicapovaný cyklista Jiří Ježek

Handicapovaný cyklista Jiří Ježek | Foto: archiv Jiřího Ježka

Absolutní šok a bezmoc zažíval devětatřicetiletý cyklista v první polovině března. Po návratu ze soustředění se musel vyrovnat s faktem, že z jeho skladu materiálu zmizelo pět kompletních kol, řada nových komponentů, galusky, čistící kosmetika či oleje.

„Člověka to zasáhne nejenom tím, že přijde o to nejdůležitější, o prostředek obživy a práce, ale i tím, že v tu chvíli jsem věděl, kolik to bude stát energie a prostředků lidí, co mi se vším pomáhají, co mi už jednou materiál k přípravě na sezonu poskytli,“ líčil bezprostřední pocity trojnásobný vítěz Světového poháru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Ježek se v přípravě na MS musel vypořádat s krádeží kol

Ztrátu nešlo vyčíslit finančně. Speciální materiály přichází například i ze Spojených států. Před šampionátem v Mexiku proto o optimální formě nemohla být ani řeč.

„Trochu mě to nalomilo, ale díky těm, kteří mi pomáhají, se tu nepříjemnost podařilo saturovat do podoby, že můžu odjet s čistou hlavou a že se sezona je, co se týká materiálu, zachráněná,“ vysvětloval Jiří Ježek.

Nejtěžší pro českého reprezentanta bylo zvyknout si na nová kola. Závodníkům se totiž připravují na míru. Jiří Ježek je ale bojovník, který nemá ve zvyku si na cokoli stěžovat.

„Je to nepříjemné, ale tohle přináší prostě život. Už jsem zažil větší komplikace (smích). Jsem strašně vděčný všem, co mi pomohli, že sezona může začít.“

Cílem je medaile

Ani nepříjemný zážitek z přípravy pak nemůže ovlivnit cíl pro mexický šampionát. Ambice má znovu muž, startující jako profesionál od roku 2004, hodně vysoké.

„Mám cíl mít ve stíhacím závodě na 4 kilometry medaili. Nebude to jednoduché, protože tam je minimálně šest lidí, s kterými jsme v posledních měsících na stejné úrovni. V tréninku jsem pro úspěch udělal všechno, tak doufám, že se to odrazí při závodě,“ usmíval se Jiří Ježek.

Sezóna ale neobsahuje jen dráhové mistrovství světa. Silniční část už pro rodáka z Prahy začala. Premiéra čekala při závodě Brno - Velká Bíteš - Brno a následně v okolí Příbrami.

„Po návratu z Mexika mě čeká naplno rozeběhnutá silniční sezona, tedy spousta závodů v České republice se zdravími, Světový pohár paralympijské cyklistiky a mistrovství světa ve Spojených státech, kde bych chtěl o nejvyšší příčky bojovat právě v časovce, která je hodně podobná stíhacímu závodu na dráze,“ prozradil své plány Jiří Ježek.

Pavel Petr, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme