Místo šesticípých hvězd tepláky se čtyřmi pruhy. Ze synagogy ve Velkém Meziříčí je tržnice

Některé památky na Vysočině mají zcela jiné využití, než ke kterému byly postavené. Například v kapli sv. Markéty ve Žďáře nad Sázavou už se lidé nemodlí, ale je tam penzion. A ve Velkém Meziříčí jsou památkáři i ostatní lidé zklamaní asi nejvíce - z židovské synagogy je asijská tržnice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Judaismus, židovská hvězda, židovský symbol, synagoga

Judaismus, židovská hvězda, židovský symbol, synagoga | Foto: Filip Jandourek

„Původně byla okna s vitráží, byly tam židovské šesticípé hvězdy. Z obou stran jsou zubaté atiky a nad vchodem dva pruhy s nápisy, jsou to citáty z písma. Na jednom bylo napsáno: ‚Jak milý je tvůj příbytek Hospodine zástupů‘,“ popisuje budovu historička Marie Ryperová.

Dnes ho nahradil nápis „Texil, obuv“ a synagoga má automatické dveře na fotobuňku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O současném využítí synagogy ve Velkém Meziříčí natáčela reportérka Olga Štrejbarová

„Já bych v tomhle nedávala vinu židovské obci. Spravuje synagogy po celé jižní Moravě a má jich hodně. Naopak těch věřících židů tolik není, volí menší zlo,“ dodává Ryperová.

Stejného názoru ale nejsou někteří obyvatelé. „My tady bydlíme, díváme se na to ze dveří. Myslím si, že to je škoda, Židé se tam chodili modlit, je to posvátné místo. Mělo by to sloužit duchovním účelům,“ říká obyvatelka Velkého Meziříčí.

Vedení Velkého Meziříčí názor obyvatel zná, stojí si ale za tím, že lepší nějaké využití památky než žádné. Peníze za pronájem asijským prodejcům oblečení prý zaplatilo synagoze novou střechu.

Zřízení muzea nebo galerie podle starosty i ředitelky velkomeziříčského muzea Ireny Tronečkové nezvládlo. Ukazují to i zkušenosti se starou synagogou. Provoz museli dotovat.

Poslední schůzku mělo vedení radnice s lidmi před měsícem. Problém využívání nové synagogy opět probírali. Městu ale chybí peníze.

Všechny žádosti o dotace se vrátily na stůl radnice s neúspěchem. Starosta navrhoval udělat v nové velkomeziříčské synagoze místo asijského tržiště staročeský hostinec. Ani tento nápad neuspěl.

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme