Před soudem je 11 zastupitelů Jaroměře obviněných z údajně nevýhodného prodeje městské hospody

Okresní soud v Náchodě začal řešit kauzu 11 zastupitelů z Jaroměře, včetně starosty. Obviněni jsou z toho, že v roce 2008 neprodali městskou restauraci v bývalém kině za nejvyšší nabízenou cenu. Podle obžaloby tak porušili zákon o obcích a městu způsobili škodu víc než 1 a půl milionu korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před soudem stanulo 11 tehdejších zastupitelů města Jaroměř

Před soudem stanulo 11 tehdejších zastupitelů města Jaroměř | Zdroj: ČTK

Zastupitelé Jaroměře přiklepli hospodu muži, který ji provozoval a investoval do ní zhruba milion korun. Pokud by restauraci nezískal, peníze by chtěl od města zpátky. Podle obžaloby zastupitelé své rozhodnutí nezdůvodnili podle zákona.

„Celá trestní kauza je vystavěna na tom, že je obviněným kladeno za vinu, že nepostupovali podle litery zákona o obcích,“ říká státní zástupce Vladimír Štěpánek.

„V něm je uvedeno, že odchylku od ceny obvyklé musí zdůvodnit. A problém je v tom, že obžalovaní tu odchylku řádným způsobem nezdůvodnili, pokud ji vůbec zdůvodnili,“ upřesňuje.

Během dopoledne soud vyslechl 6 obviněných. Ani jeden z nich se necítí být vinný. Dotazy soudu i obžaloby se týkaly především zdůvodnění, proč se zastupitelé rozhodli neprodat restauraci zájemci s nejvyšší nabídkou.

Nejasná výše investic

Množství dotazů mířilo na investice, které tehdejší nájemce a dnešní majitel restaurace Luděk Čáni předložil. Měly být na více jak 2 miliony korun, z nich si město mělo odečítat nájemné zhruba půl milionu. Problém je v tom, že odhadce vyčíslil hodnotu nemovitosti na přibližně jeden milion a restauratér po odečtu nájmu předložil doklady na milion a půl.

Zastupitelé u soudu vyjmenovali několik důvodů, proč tehdy restauraci prodali provozovateli a ne nejvyšší nabídce. Restauratér hospodu provozoval sedm let. Od města ji převzal vybydlenou a celou ji zmodernizoval. Ze zchátralých prostor tak vybudoval prosperující restauraci, o čemž svědčí i petice asi 170 lidí, kteří žádali, aby město objekt prodalo právě Čánimu.

O druhém zájemci Josefu Košťálovi naopak mluvili jako o člověku s psychopatickým chováním, který měl problémy se zákonem. Všichni tvrdí, že restauraci prodali tomu, v kom viděli jistotu, že podnik bude dál prosperovat.

Starosta Jaroměře Jiří Klepsa | Foto: ČTK

Spousta otázek směřuje také na to, kolik přesně by mělo město Čánimu vrátit v případě, že by mu resturaci neprodalo.

Luděk Čáni zastupitele seznámil s tím, kolik za modernizaci zaplatil. Předkládat účetní doklady ze zákona nemusí, ale na žádost radnice je po odsouhlaseném prodeji přinesl. Za 7 let jich byla spousta a zastupitelé je dopodrobna nestudovali. Postup byl totiž takový, že odbor správy majetku navrhnul objekt k prodeji, rada města ho pak doporučila a zastupitelstvo schválilo.

Podle obhájce obžalovaných Jiřího Slezáka by tak zastupitelé mohli od soudu odejít nevinní a pak by mohli být obžalováni úředníci majetkového odboru. Státní zástupce totiž Českému rozhlasu mimo mikrofon řekl, že pronájem úřad dlouho neproúčtovával. A navíc do investic bylo zahrnuto i mobilní vybavení provozovny.

Rozsudek by měl soud vynést ve středu. Zastupitelům hrozí až 5 let vězení.

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme