Policii v Ústeckém kraji posílí 160 nových policistů, přijdou do dvou let

Do dvou let by mělo řady policie v Ústeckém kraji posílit 160 nových lidí. Pracovat by měli tam, kde je teď policistů nedostatek. Dnes to řekl krajský policejní ředitel Tomáš Lansfeld.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová policejní služebna ve Fryštáku

Nová policejní služebna ve Fryštáku | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Většina policejních nováčků by tak měla jít hlavně na obvodní oddělení, tedy na hlídkovou službu. Tam totiž podle Lansfelda chybí nejvíc.

„Prioritně posíláme policisty na základní útvary, to znamená všude tam, kde v průběhu posledních let došlo k razantnímu úbytku policistů - na základních útvarech, obvodních odděleních, policejních stanicích. Tam bylo nasměrováno největší množství nových tabulek, které jsme dostali,“ uvedl.

Nejvíce nováčků by mělo dorazit například na Mostecko, Litoměřicko nebo Teplicko. Krajské policejní ředitelství vycházelo z aktuálních požadavků jak vedoucích jednotlivých odborů, tak také například starostů.

Podobně jako ve Velkém Březně na Ústecku. Policisté by měli prostory přímo na obecním úřadě nebo v jedné z dalších budov v centru Velkého Března. Podle starosty Michala Kulhánka z ODS by se i lidé cítili bezpečněji.

„Když je policista vidět přímo v terénu, kdy jde po chodníku a nesedí nebo neprojede pouze v autě, tak to na občany působí mnohem pozitivněji a bezpečněji,“ myslí si.

Další navýšení možná už za dva roky

Od Nového roku už řady policie rozšířilo 16 nových lidí. Další 35 jich nastoupí k 1. květnu. Noví policisté budou přicházet postupně podle toho, jak projdou různými testy a výcvikem.

Krajský policejní ředitel by ale rád po zmíněných dvou letech požádal o další navýšení tabulkových míst a tedy i počtu policistů. Rozhodnutí je ale na vládě.

„My víme, kam bychom je poslali, takže pakliže by se ve strategickém uvažování vlády - protože o navýšení počtu policistů rozhoduje ministr a vláda - takové úvahy projevily, byl bych jedině rád,“ uzavřel Lansfeld.

Jan Bachorík, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme