Česko a Slovensko se dohodly na přípravě společné obrany vzdušného prostoru

Česko by mohlo mít se Slovenskem takzvané společné nebe, tedy společnou obranu vzdušného prostoru. Na zasedání ve slovenské Skalici se na tom dohodli ministři a premiéři české a slovenské vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Společné zasedání české a slovenské vlády ve Skalici

Společné zasedání české a slovenské vlády ve Skalici | Zdroj: ČTK

Resorty obrany obou států mají do konce roku připravit jak právní, tak vojensko-technické návrhy k tomu, aby společná ochrana nebe mohla začít fungovat. Počítá se také s výcvikem pozemního personálu tak, aby čeští technici uměli obsluhovat slovenské stíhačky a naopak.

Pro příští rok je rovněž plánované společné cvičení českých a slovenských ženistů na hranicích. Obě vlády také podporují společný nákup i vývoj vojenské techniky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání české a slovenské vlády ve slovenské Skalici informoval zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

Připomeňme, že Slovensko tento týden oznámilo, že se v blízké budoucnosti plánuje zbavit svých stávajících ruských stíhaček Mig-29 a pronajmout si jiné stroje, podobně jako si Česko pronajalo gripeny.

Na zasedání vlád obou zemí se mluvilo také o spolupráci v oblasti zahraniční politiky, Česko a Slovensko například chtějí pokračovat v budování společných ambasád tak, aby se šetřily peníze.

Češi by pak relativně brzy mohli na vlastní kůži pocítit, jak funguje takzvaná účtenková loterie, kterou Slovensko zavedlo loni a kterou chce česká vláda po slovenském vzoru zavést v rámci boje proti daňovým únikům.

Příští, v pořadí třetí jednání vlád České a Slovenské republiky by mělo být příští rok na Moravě. „Jinak ale můžeme čekat, že spolupráce mezi Českem a Slovenskem bude dále sílit.“

„Dokázaly to už poslední měsíce, kdy na služební cestě na Slovensku byla celá řada českých ministrů, například Andrej Babiš, Lubomír Zaorálek, Martin Stropnický, a teď dokonce na tři dny přijel ministr školství Marcel Chládek,“ říká zpravodaj ČRo na Slovensku Vojtěch Berger.

Město Skalica | Foto: Vojtěch Berger

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme