Nadšenci dosází třešňovou alej z Nového Malína na Krásné. Příští rok oživí alej hrušní

O obnovu a záchranu třešňové aleje podél silnice z Nového Malína na Krásné se postarají nadšenci z místního občanského sdružení Malínské aleje. Ve spolupráci se Správou Chráněné krajinné oblasti Jeseníky a malínskými školáky tam vysadí desítky mladých třešní, které vyplní proluky v aleji.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleje podél cest - bohužel ohrožený prvek české krajiny

Aleje podél cest - bohužel ohrožený prvek české krajiny | Foto: David Hertl | Zdroj: Český rozhlas

V současnosti alej tvoří 192 vzrostlých stromů. Pět z nich je ponecháno jako suché torzo, kde hnízdí ptáci. Pětapadesát volných míst čeká na dosázení.

„Budeme dosazovat v prolukách v aleji mezi Novým Malínem a Krásným 55 mladých třešní, sázet budou děti pod vedením pracovníků CHKO a členů občanského sdružení Malínské aleje,“ říká Vít Čajka z tohoto sdružení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obnově třešňové aleje u Nového Malína natáčela redaktorka Zdeňka Jílková

Zasadit si ‘vlastní‘ strom podle něj mohou i další zájemci z řad veřejnosti. Například rodiče s dětmi.

„Strom jim bude odložen a v odpoledních hodinách si ho mohou přijít zasadit, celá rodina. O rýče a všechen materiál bude postaráno,“ dodává Vít Čajka.

S obnovou alejí kolem Nového Malína začalo sdružení v roce 2010, zrevitalizovali aleje směrem na Třemešek a Šumperk. Letos přišla na řadu alej třešní a v příštím roce oživí alej hrušní, která lemuje silnici na Libinu.


Zvětšit mapu

Zdeňka Jílková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme