Moravskoslezský kraj zaplatí přípravu na rekonstrukci vyhořelé chaty Libušín

Přípravu na rekonstrukci vyhořelé chaty Libušín na Pustevnách zaplatí Moravskoslezský kraj. Půjde o 575 tisíc korun. O pomoci rozhodli krajští zastupitelé. Částka odpovídá požadavkům Valašského muzea, které už má vybraného projektanta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libušín, Pustevny, po požáru

Libušín, Pustevny, po požáru | Foto: Jakub Hritz

Jde o takzvanou předprojektovou přípravu - nutný geologický průzkum, posudek statika nebo podrobný návrh samotného Libušína. Moravskoslezský kraj posílá peníze do sousedního regionu i proto, že většina návštěvníků Pusteven je právě ze severní Moravy a Slezska.

Jak pomoct Libušínu
* převodem libovolné peněžní částky na účet:555484555/0300
* zasláním dárcovské sms ve tvaru: DMS PUSTEVNY na číslo 8 7777
* návštěvou Dne pro Pustevny s Českým rozhlasem ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm 3. května (10.00 až 19.00)

Unikátní dílo architekta Dušana Jurkoviče zničil požár v noci na 3. března. Okamžitě se zvedla obrovská vlna solidarity a lidé věnovali na obnovu roubenky miliony korun. Celkem bude potřeba přibližně 80 milionů. Většinu nákladů by ale měla pokrýt pojistka.

Dřevěná turistická útulna Libušín byla otevřena v roce 1899, nese jméno bájné kněžny Libuše. Interiér byl vyzdoben freskami a grafity s motivy valašských a slovenských pověstí podle návrhu výtvarníka Mikoláše Alše. Portréty provedl akademický malíř Karel Štapler. Součástí interiéru byly i tři secesní lustry, dobový příborník, prosklená skříň, hodiny a 100 vyřezávaných židlí.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme