Pozorovatelé OBSE zadržení na východě Ukrajiny jsou podle rebelů špiony NATO

Zadržené zástupce mezinárodní mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), mezi kterými je i Čech, považují proruští separatisté za špiony NATO. Prohlásil to představitel vzbouřenců na východě Ukrajiny Denis Pušilin.O propuštění pozorovatelů vyjednává několik států včetně Německa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruský ozbrojenec hlídkuje u barikády nedaleko sídla bývalé tajné služby  ve Slavjansku

Proruský ozbrojenec hlídkuje u barikády nedaleko sídla bývalé tajné služby ve Slavjansku | Zdroj: Reuters

Skupina, kterou ozbrojenci zadrželi ve východoukrajinském Slavjansku, se podle Pušilina dostane na svobodu jen výměnou za jiné zajatce - stoupence separatistů, kteří jsou naopak zadržováni ukrajinskou stranou.

"Včera jsme zadrželi zvědy NATO," řekl Pušilin. "Ti lidé z OBSE nebudou propuštěni, vyměníme je za naše, kteří jsou věznění," prohlásil představitel vzbouřenců na východě Ukrajiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ze Slavjansku, kde jsou pozorovatelé zadržováni, se přihlásil zvláštní zpravodaj ČRo Alexandr Tolčinský

Proruští rebelové zadržují pozorovatele před sídlem bývalé ukrajinské tajné služby ve Slavjansku.

OBSE upřesnila, že zadrženi byli vojenští pozorovatelé ze zvláštního týmu pro kontrolu odzbrojení podle Vídeňského dokumentu z roku 2011. Skupinu tvoří tři němečtí vojáci, německý překladatel a vojenští zástupci z Česka, Polska, Švédska a Dánska. Právě Německo celému mezinárodnímu týmu velelo.

Ozbrojenci zajali také pět ukrajinských vojáků, kteří mezinárodní tým doprovázeli, a jejich řidiče.

Spojené státy, EU a země G7 chystají další kolo sankcí vůči Rusku

Číst článek

Německé ministerstvo zahraničí zřídilo ve východukrajinském Doněcku krizový štáb, který se snaží přinutit povstalce k propuštění pozorovatelů diplomatickou cestou. K okamžitému propuštění členů mise vyzval i český premiér Bohuslav Sobotka.

„Tato mise slouží k tomu, aby monitorovala situaci na Ukrajině. Je to mise, která byla realizována jak po dohodě s Ukrajinou, tak po dohodě s Ruskem. Není možné, aby jejímu fungování byly kladeny jakékoliv překážky,“ prohlásil Sobotka.

Ministr obrany Martin Stropnický pak odmítl, že by zadržení pozorovatelé byli válečnými zajatci, jak tvrdí tamní domobrana. „Oni nejsou součástí konfliktu, byli neozbrojení, byli tam na expertní úrovni. Nejsou to žádní špioni nebo vojáci – tím myslím aktivní vojáci v akci.“

„Čili se ně vůbec nedá pohlížet jako na nějaké válečné zajatce. Je to spíš vydírání ze strany té domobrany,“ poznamenal Stropnický.

K případu unesených pozorovatelů se vyjádřilo i Rusko. Prý podnikne všechny možné kroky, aby se je podařilo osvobodit.

Krize na Ukrajině - z bojů o Slavjansk na východě Ukrajiny hlášeno až pět mrtvých - mapa | Foto: ČTK

ČTK, mta, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme